Carl ‘Kalles Kaviar’ Amlen - så ser han ut idag

Ida Hansson

127 veckor sedan

|

09/01/2022
Inrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kanske den personen i Sverige som varit på flest frukostar runt om i landet.

Carl Ameln, 76, har prytt Kalles Kaviar tuben så länge de flesta av oss kan minnas. Han är dock inte bara ansiktet på kaviar tuben utan även den äldsta i syskonskaran Amlen.

En gång i tiden var Familjen Amlen arvingar till Abba, som hans förfäder, i rakt, nedstigande led, Christian Gerhard Amlen, var med och startade. Det skriver Hänt. 

Foto: Privat

“Det hade varit första sonen under sex generationer som skulle ta över. Jag fick vara med väldigt mycket på fabriken, på resor, på möten och träffa väldigt mycket folk. På sommarloven var jag också tvungen att jobba, inte i fabriken, men runtomkring”, säger han till Norrtelje tidning.

Det var i 1950 som fabrikschef på Abba ,Gunnar Stensby, köpte ett recept på en mildrökt kavar på 1.000 kronor från en handlare. Detta pålägg skulle visa sig bli en fast del av många barns frukost.

Fyra år senare var den ikoniska kaviaren klar. Pålägget behövde ett namn och ett ansikte utåt och vem blev det om inte chefens femåriga son “Kalle”.

Kaviarens första år 1954 såldes en miljon tuber, i dag säljs tio miljoner om året.

1995 poserade Carl Ameln med en upplåsbar kaviartub, några år senare fotades han framför en affisch med en mängd kaviartuber i samband med en utställning på Tekniska museet i Stockholm, men bortsett från det lever han ett väldigt anonymt liv.

Foto: Privat

I dag bor Carl med frun Gunnela i Norrtälje sedan 12 år, målar tavlor och träffar barnbarn.