Här håller polisen extra koll

Skriven av Ida Hansson

129 veckor sedan

|

07/12/2021
Foto: Polisens Facebook
Foto: Polisens Facebook
December är en månad med mycket fest och ett ökat fokus på mat och kanske främst dryck. Detta gör att alkoholkonsumtionen riskerar att öka.

Statistik från Trafikverket visar på att 15.000 personer i Sverige kör onyktra varje dag.

Statistiken visar även att det förra året omkom 204 personer i trafiken och en återkommande orsak till dessa trafikolyckor är alkohol- eller narkotikapåverkade förare.

Trafikverket rapporterar även att ca. 20% av de motorfordonsförare som dör i trafikolyckor, har alkohol i blodet. Vid singelolyckor är det ungefär 35%.

"Den som är påverkad har bland annat längre reaktionstid och försämrad uppmärksamhet vilket ökar risken dramatiskt att dö eller bli svårt skadad i trafiken samt orsaka att andra skadas i trafiken. Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken", säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket, skriver Newsner.

Under advent brukar det vara mycket julbord, luciafester, glöggmingel och andra typer av sammanhang där alkohol är i fokus.

Därför storsatsar polisen under vecka 49 och inför extra trafikkontroller i landet. Något de skriver om i ett inlägg på Facebook.

”Kör säkert under högtidernaAdventstider kretsar mycket kring måltider och dryck och det gör att alkoholkonsumtionen riskerar att öka under de kommande helgerna. Just alkohol och droger är en återkommande orsak till trafikolyckor och därför har polisen extra fokus på nykterhet i trafiken under vecka 49”, skriver dem i inlägget.

Det är inte alla som är like nöjda med polisenes instats och flera trafikanter har tidigare försökt förstöra polisens arbete, genom att varna i grupper på Facebook eller varnar med blinkers på värgarna.

Syftet med satsningen är att förhindra antalet olyckor och dödsfall i trafiken. Rattfylla är ofta den bakomliggande orsaken till en stor andel dödsolyckor varje år.