Microchip kan hjälpa till att skanna coronapas

Skriven av Ida Hansson

129 veckor sedan

|

21/12/2021
Inrikes
Foto: Topfoto/Ritzau Scanpix
Foto: Topfoto/Ritzau Scanpix
Ett svenskt företaget har presenterat ett implantat som kan lagra ett coronapass, som kan läsas av många enheter.

En mikrochipteknologi, som introducerats under de senaste åren av det Stockholmsbaserade startupföretaget Epicenter, presenteras som ett sätt att lagra sin corona under huden - enligt en video från South China Post som blev viral på fredagen.

Det skriver Foxbusiness.

Företaget har demonstrerat ett implantat, som kan lagra ett coronapass, som sedan kan läsas av vilken enhet som helst, med hjälp av NFC-protokollet (närfältskommunikation), enligt videon.

Videon visade DSruptives vd Hannes Sjöblad, som var grundare av Sveriges biohackers förening.

Sjöblad visade hur Epicenters mikrochip, som har anpassats som coronapas, implanteras under huden - antingen i armen eller mellan tummen och pekfingret.

Three Square Market, ett teknikföretag, blev det första företaget i USA att erbjuda sina anställda ett liknande gratis mikrochipimplantat i augusti 2017. Chipet ger anställda tillgång till låsta rum, och möjlighet att betala för mat och dryck under lunchen .

"Så småningom kommer den här tekniken att standardiseras så att du kan använda den som ditt pass, kollektivtrafik, all shopping, etc.", sa Todd Westby, vd för Three Square Markets då.

Tekniken som företaget använder kallas RFID (Radio-Frequency Identification), och använder elektromagnetiska fält för att identifiera elektroniskt lagrad information.

Chipsen använder också närfältskommunikation (NFC), samma typ av teknik som används i de flesta kontaktlösa kreditkort och mobilbetalningar.