Polisen varnar för bedragare: "Gör det inte"

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Inför jul skjuter nätshoppingen i höjden och det betyder också bluffsms:en ut till svenskarna ökar. Nu varnar polisen.

Den intensiva julhandeln får varje år nätshoppingen har skjuta i taket.

Det medför att många konsumenter får sms, ibland fler, där det står att de skal fylla i uppgifter inför en kommande leverans.

Det kan till exempel stå “Vi har försökt leverera ditt paket, kontrollera dess status här” och “Vi har ett paket till dig, planera din leverans” tillsammans med en länk.

Personen som fått länken ombeds sedan att betala en mindre summa för frakt, ladda ner en app och fyll i personuppgifter.

Man ska ALDRIG klicka på dessa länkar om man inte är helt säker på var de kommer ifrån, skriver polisen på sin Facebook.

I de flesta fall är det en mindre summa pengar som bedragarna frågar efter om man klickar på “den förbjudna länken”, men det är efter det klicket att de får tillgång till privata bankuppgifter.

Foto: Shutterstock

“Jaja, jag har själv fått sms därifrån så dem känner vi till väl. Detta kommer inte från Sverige utan från anonymiserade servrar från annan ort ute i världen. Att jaga dem är väldigt, väldigt komplicerat, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på nationellt it-brottscentrum, till Aftonbladet och fortsätter:

“Skickar någon, oavsett vem, ett sms och säger att du ska ge ut inloggningsuppgifter, bankdoskoder eller liknande då ska du inte göra det”.

För att undvika att drabbas ska man inte klicka på länken, aldrig installera appar som uppmanas via textmeddelanden, vara extra vaksam och hålla koll på din leverans på företagets hemsida istället – och radera meddelandet.

Det skriver Nyheter24.