Se försiktigt på himlen i helgen: Himlafenomenen kan störa din nattsömn

14/10/2016 14:15

Johanna Frid

Inrikes
Foto: Shutterstock/NASA/JPL Månen går upp bakom jordens atmosfär
Foto: Shutterstock/NASA/JPL Månen går upp bakom jordens atmosfär
Packa en bunt filtar och en kopp varmt kaffe eller choklad och sätt dig utomhus söndag morgon, om du vill uppleva en vacker och lysande supermåne.

Mest läst idag

Även om du längtar efter en riktig sovmorgon på söndag så finns det en bra anledning att kravla sig upp tidigt ur sänghalmen.

Klockan 06.25 eller tidigare kan man se den såkallade supermånen dominera himlavalvet. Termen "supermåne" betyder att månen befinner sig på den punkt i cykeln där den är närmast jorden och därför verkar större och lyser kraftigare än vanligt. 

Månen är cirka 3000 mil närmare jorden än när den är som längst bord i sin bana, och det kan få den att se nästan 14% större ut i diameter. 

Supermånar är inte ett ovanligt fenomen, och det var också möjligt att se en i septmeber, men oftast kan de uppleves en gång om året. 

Michael Lindholm Nielsen är astrofysiker och arbetar på Brorfelde Observatorium i Danmark, och säger till Videnskab.dk att ljuset eventuellt kan störa känsliga själar: 

- Det enda som är speciellt med supermånen 16 oktober är att den är närmare jorden. Det kan göra att vi får svårare att sova, eftersom månen lyser 30% starkare än när den är som avlägsnast. 

Enligt mediet kommer månen befinna sig 35 600 mil från jorden, medan den normalt brukar vara 38400 mil bort.

I år har vi tur och kan uppleva en särskilt stor supermåne 14 november och ännu en den 14 december.