Skolattacken i Eslöv - Nu kommer den rättspsykiatriska undersökningen av 15-åringen

Ida Hansson

132 veckor sedan

|

10/12/2021
Inrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den 15-åriga pojken berättar hur han var inställd på att slå ihjäl, men sedan ångrade sig. I dag kommer den rättspsykiatriska utredningen, som blir avgörande för vilket straff han ska få.

Det är redan konstaterat att 15-åringen har gjort sig skyldig till mordförsök. Något som Lunds tingsrätt lade fast.

Sedan rättegångens slut, i början på november, har det genomförts rättspsykiatriska utredningar och nu kommer resultaten.

“De här bedömningarna av väldigt unga personer är väldigt svåra," säger Marianne Kristiansson som är överläkare på Rättsmedicinalverket, den myndighet som utför de rättspsykiatriska undersökningarna, och fortsätter:

"Det är svårt att se om det finns tydliga tecken på allvarlig psykisk ohälsa, sådant visar sig ibland när människor är i 20-årsåldern”, säger hon enligt SVT.

1.102 rättspsykiatriska undersökningar har utförts de senaste två åren, och endast i tolv fall har de misstänkta varit minderåriga.

Teamet för en rättspsykiatrisk undersökning består av en rättspsykiater, psykolog, socialutredare och omvårdnadspersonal, och teamet undersöker den misstänkte på någon av Rättsmedicinalverkets enheter i Stockholm eller Göteborg.

Undersökningen för maximalt fyra veckor. Hädanefter skriver rättspsykiatrikern ett utlåtande, som baseras på en helhetsbedömning av det som alla i teamet kommit fram till.

Det är detta utlåtande kring 15-åringen från Eslöv som kommer under dagen. Det är en avgörande del i vilken typ av påföljd han får för knivattacken.