Torben varnar efter flera blodiga olyckor: Stäng ALLTID av din robotgräsklippare om natten

Elin Bentzer

373 veckor sedan

|

15/05/2017
Inrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du en automatisk robotgräsklippare, som klipper gräset i trädgården om natten, så är det viktigt att du kommer ihåg att stänga av den om natten. Maskinen kan nämligen bli ett dödligt möte för djur som promenerar runt i trädgården i mörkret.

Robotar är smarta och kan var en stor hjälp för vardagens tråkiga göromål. 

Om man inte bryr sig om att dammsuga, så kan man installera en robot till att köra runt i hörn och ta bort smuts och dammråttor, medan man är på arbetet. 

Eller om man inte själv orkar rensa takrännorna från nedfallna löv, så finns det en smart robot som själv rensar stuprören och fixar den tråkiga sysslan åt dig. 

Men har man skaffat sig en robotgräsklippare, som man har programmerat till att köra automatiskt, så bör man omdelbart fixa så att den stängs av om natten, varnar djurgruppen Igelkottarnasvänner i Danmark på Facebook. 

Även om maskinen är smart och kan spara dig mycket slit i trädgården, om man har en stor gräsmatta, så är det långt ifrån alla igelkottar, som överlever mötet med roboten. 

- Det visar sig att syndarna är de robotgräsklippare som ansvarar för att hålla gräset i trim i många av våra trädgårdar. De kör om natten, medan igelkottarna är mest aktiva. När igelkottarna möter något som upplevs hotande, så trycker igelkotten sig ner mot gräset för att gömma sig. Därför reagerar roboten inte och kör rakt över igelkotten, varnar igelkottsvännerna i inlägget. 

Det sker dessvärre allt för ofta att de nattaktiva djuren ryker ihop med robotgräsklipparna.

En bild av en blåslagen igelkott, som har varit i närkontakt med den automatiska gräsklipparen, har delats i stor utsträckning på sociala medier de senaste dagarna som en varning. Bland annat av Torben Ramsing från Horsens i Danmark, som varnar för att låta roboten köra under nattimmarna:

- Till er med robotgräsklippare! Vill ni vara vänliga att stänga av den om natten! Detta sker med en igelkott som möter en sådan. Om natten är det djurens tid!, skriver han i ett inlägg på Facebook, som på bara tre dagar har det blivit delat 2.000 gånger. 

En stackars igelkott har blivit överkörd av en robotgräsklippare. Foto: Privat

På bilden kan man tydligt se, hur gräsklipparen har skalperat igelkotten och ryckt av huden från djurets näsa och ansikte. Och det är långt ifrån alla igelkottar som överlever mötet med gräsklipparen. 

Därför ska man istället låta sin robotgräsklippare köra om dagen - och gärna kolla att det inte ligger en igelkott i trädgården innan man startar maskinen, rekommenderar Igelkottarnasvänner i Danmark.

Se varningen härnedan - och dela gärna detta viktiga budskap!