5 saker du aldrig ska stoppa upp i din vagina

Skriven av Johanna Frid

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vi är nog en del som halkat ditt på punkt två...

Vem vill inte ha ett vackert, belåtet och väldoftande underliv? Jakten på detta kan dock lätt gå fel, om kvinnor utsätter "familjejuvelerna" för saker som har motsatt effekt. 

Det gäller att komma ihåg att din vagina faktiskt är självrensande till en viss grad - helt naturligt har underlivet en jämn balans, skriver husmorssiten Good Housekeeping, som varnar kvinnor för att vara allt för energiska med rengöringen mellan benen. 

Det finns särskilt fem saker som kvinnor ska komma ihåg att hålla långt borta från underlivet för att undvika att skapa obalans, är rådet från Good Housekeepings experter. 

1. Doftande oljor och tamponger. Om du är rädd för att du luktar dåligt är en tampong doppad i olivolja eller tea tree oil inte rätt väg att vandra. Olja stör nämligen vaginans naturliga balans. Kom ihåg att de flesta lukter från slidan är normala. Om du ändå känner dig osäker på lukten ska du ringa din läkare och få en tid för undersökning.

2. Deodorantspray och parfym. Det är inte meningen att ditt underliv ska lukta som parfymavdelningen på Åhléns. Inte ens om du ska ha sex med en ny kärlek för första gången. Ett varv med deosprayen eller parfymen vid vaginan kan skapa kraftig irritation, och det vill du nog helst slippa.

3. Tvål. Även om du gärna vill ha den allra renaste snippan ska du inte trycka in tvål i vaginan. Det bästa du kan göra är att tvätta med mild tvål runt omkring vaginan, men inte invändigt. Regelbundet badkarsbadande med parfymerad tvål eller olja kan också irritera. 

4. Hårborttagningsmedel. Du ska ha en bra säkerhetszon mellan hårborttagningsmedlen (krämer m.m.) och din fiffi - för din egen skull. Antingen kan du raka dig med en rakhyvel eller på en bra salong... eller låta håret växa. 

5. Mat. Det verkar kanske sexigt att stoppa upp matvaror i slidan, men det kan gå snett. Särskilt sockerhaltig mat kan ge problem i form av bakterietillväxt och jäsning i vaginan, som kan ge svamp och andra obehagligheter.