Är shorts på kontoret "tillåtet"? Här är etikettexpertens svar

Johanna Ekman

4 veckor sedan

|

20/05/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tycker du att shorts på kontoret är acceptabelt?

Föreställ dig en varm sommardag där du cyklar till jobbet. Vilka kläder väljer du att ha på dig?

Frågan om klädsel på arbetsplatsen, särskilt när det gäller shorts, är ett ämne som skapar debatt.

Vissa arbetsplatser har förbjudit shorts på sommaren, men det är långt ifrån alla arbetsplatser som har klara riktlinjer för klädsel.

Etikettexpert Ebba von Mecklenburg ger i Aftonbladet sin syn på debatten.

Ebba von Mecklenburg påpekar att valet av kläder skickar en stark signal om ens professionalism. På kontorsarbetsplatser är det viktigt att klä sig lämpligt och respektfullt.

"Ett råd är att tänka på i vilket sammanhang du har shorts på dig. Kommer folk på kontoret att tro att jag är på semester, eller att jag gör ett seriöst arbete?" säger hon.

Om du cyklar till ett kontorsjobb iförd shorts, rekommenderas det att byta till mer passande kläder direkt vid ankomst.

Arbetsplatsens kontext spelar enligt Ebba von Mecklenburg en avgörande roll. Medan shorts på kontoret kan uppfattas som oprofessionellt, är det mer acceptabelt i andra arbetsmiljöer.

"Man ser ofta arbetare på byggarbetsplatser iförda shorts, det tycker jag inte är konstigt. Om det är riktigt varmt ute, har jag inget att säga om shorts," anmärker Ebba von Mecklenburg.

Hon understryker dock att shorts främst bör bäras på fritiden, med hänsyn till den specifika kontexten. Till exempel är shorts passande för en avslappnad dag i stan, men inte på en fin restaurang.

Istället för shorts rekommenderar Ebba von Mecklenburg att välja längre, men lätta och luftiga byxor, såsom linnebyxor, som både är bekväma och professionella.