Alternativ guide för att hålla sovrummet svalt utan fläkt

Skriven av Henrik R

46 veckor sedan

|

30/06/2023
Foto: YouTube
Foto: YouTube
För att undvika varma och obehagliga sommarnätter i sovrummet utan tillgång till en fläkt, är här några tips för att ge dig en sval och avkopplande sömn.

En tydlig missuppfattning är idén om att öppna fönstren för att låta in luft under de heta dagstimmarna. Detta kan faktiskt vara mer skadligt än hjälpsamt. Istället, håll fönsterna stängda och rullgardinerna nere för att blockera den varma luften och solstrålarna.

På kvällen, när temperaturen börjar sjunka, kan du öppna fönsterna för att få en sval bris. Om du kan skapa korsdrag, så är det ännu bättre. Om du ändå behöver ha fönstren öppna under dagen, kan hänga våta handdukar i fönstren hjälpa till att svalna den inkommande varma luften.

Under de varmaste delarna av dagen, försök att minimera användningen av ugnen. Ugnen avger värme, vilket kan bidra till att öka rumstemperaturen. Försök istället laga mat under de svalare delarna av dygnet.

Att stänga av onödig elektronik kan också hjälpa till att hålla ditt hem svalt. Det är inte bara uppenbara saker som golvvärme och handdukstorkar som avger värme. Även elektronik som TV-apparater, datorer och lampor kan bidra till ökad rumstemperatur. Så, stäng av allt du inte använder.

För att kyla ner kroppen, skölj handlederna med kallt vatten. Du kan även spraya kallt vatten i ditt ansikte med hjälp av en sprayflaska.

Trots att en kall dusch kan kännas uppfriskande innan sänggåendet, kan det faktiskt vara kontraproduktivt. Enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt vid Stockholms universitet och Karolinska institutet, får kallt vatten huden att dra ihop sig vilket hindrar kapillärerna från att frigöra värme. Värme däremot, kan få kapillärerna att öppna upp sig.

Under de varma månaderna, välj sängkläder som tillåter luft att passera, till exempel bomull eller linne. Det kan vara bäst att undvika satinlakan under denna tid eftersom de inte andas lika bra.