Experten delar också med sig av tips på hur du får brödet att hålla sig fritt från mögel längre.
Just nu läser andra
När du handlar är bröd och bullar något av det första du möts av – ett brett utbud som för många fortfarande är en självklar del av vardagsmaten, trots att kolhydrater under senare år fått ett sämre rykte.
Men med varierande temperaturer, särskilt under sommaren och början på hösten, kan det vara svårt att veta var man egentligen ska förvara sitt bröd.
Det brittiska mediet Express har pratat med Sarah Taylor, livsmedelssäkerhetsexpert på High Speed Training, om den bästa platsen för brödförvaring och hur man undviker att brödet blir gammalt eller mögligt för snabbt.
”Det är den gamla frågan: ska du skära bort eller behålla bröd med mögelfläckar? Mögligt bröd är generellt bäst att slänga, eftersom svampsporerna sannolikt har spridit sig längre än vad som syns,” säger hon.
Köp det skivat
Ett enkelt tips som Taylor ger är att köpa bröd som redan är skivat.
Läs också
”Att köpa skivat bröd är ett bra och billigare sätt att hålla brödet färskt längre, eftersom möglet sprider sig långsammare. Ett typiskt bröd från mataffären håller inte längre än en vecka innan det blir gammalt eller mögligt. Färskt bröd har dessutom kortare hållbarhet än det som ligger på hyllan, så det är bra att ha i åtanke när du väljer bröd”, säger Taylor.
Om du föredrar att köpa oskivat bröd eller om ditt favoritbröd inte säljs färdigskivat, finns det ändå knep för att förvara det på rätt sätt.
”För att hålla brödet färskt längre är det bäst att förvara det täckt. Oavsett om du använder en särskild brödlåda, en brödpåse eller originalförpackningen bör du ha brödet på en sval, torr plats. Om brödet förvaras i plastpåse kan det börja ‘svettas’ i varma miljöer, vilket leder till fukt inuti förpackningen”, varnar hon och fortsätter:
”En brödlåda eller en påse som andas är därför att föredra. Om det inte går kan ett svalt, torrt skåp bromsa processen. Det är också viktigt att hålla brödet borta från vatten, eftersom det påskyndar mögeltillväxt.”
Fukt – brödets största fiende
Taylor förklarar att fukt är den största orsaken till att bröd möglar snabbt: ”Fuktiga miljöer är perfekta för att mögelsporer ska utvecklas och sprida sig snabbare än normalt. Genom att hålla brödet torrt kan man förlänga hållbarheten betydligt.”
Här ska du aldrig förvara bröd
Läs också
Det finns en plats som hon avråder starkt från att använda: kylskåpet.
”Du bör aldrig förvara bröd i kylen. Den kalla temperaturen gör att stärkelsen i brödet kristalliseras, vilket ger brödet en trist smak och konsistens. Om du inte äter upp brödet så snabbt är det bättre att frysa in det. Det håller brödet fräscht och förhindrar att mögel sprider sig.”
När det gäller upptining rekommenderar Taylor att man gör det snabbt: ”Använd bara upptiningsinställningen på brödrosten för att undvika en blöt brödskiva. Fryst bröd håller sig bra i tre till sex månader.”