Olivolja är populär i många kök – men passar inte alltid för matlagning.
Just nu läser andra
Olivolja är en uppskattad ingrediens som ger smak åt många rätter. Men trots sina goda egenskaper avråder nu köksutrustningsjätten Le Creuset från att använda den vid stekning. Istället rekommenderas raps- eller solrosolja, enligt dagens.no.
Klagomål från kunder
Anledningen till varningen är upprepade kundklagomål. Flera personer har rapporterat att botten på deras grytor och pannor blivit skadad när de använt olivolja under tillagning. Le Creuset har i ett meddelande till sina kunder förklarat att olivoljan kan vara orsaken till problemen.
Enligt Daily Mail är skälet att olivolja har ett lågt brännpunkt, vilket gör att den lätt kan brännas vid och lämna en brunaktig hinna på stekytan – en beläggning som kan hindra maten från att få kontakt med pannan ordentligt.
– Olivolja har ett mycket lågt brännpunkt och kan bilda en brun film (bränd olja) på pannan, vilket skapar en barriär mellan maten och pannans yta, skriver Le Creuset i sin varning.
Läs också
Välj oljor med högre brännpunkt
Företaget rekommenderar istället att man använder andra typer av olja som tål högre temperaturer – till exempel raps-, solros-, avokado-, kokos-, majs- eller sesamolja. Dessa oljor har ett högre så kallat rökpunkt och är därför bättre lämpade för stekning och hög värme.
Andra experter, som John Lewis, Smeg och kocken Mark Greenaway, ställer sig bakom Le Creusets råd och betonar att oljan aldrig får börja ryka eller brännas.
Olivolja har dock fortfarande sina fördelar. Den lämpar sig väl i salladsdressingar, som smaksättare över färdiga rätter eller vid tillagning på låg värme.
Le Creuset avslutar med ett tips:
– Vi rekommenderar att du ibland gnider in lite matolja i pannan när den inte används. Det hjälper till att bevara pannans kvalitet, skriver företaget.