Därför ska du genast sluta äta Nutella

Johanna Frid

407 veckor sedan

|

28/09/2016
Hur mycket kan lite Nutella skada? Faktiskt en hel del, menar experter.

Nutella är en njutning för många. Oavsett om det intas på sked direkt från burken, i kakor eller på en smörgås smakar nötpålägget himmelskt.

De flesta är förmodligen medvetna om att det inte är nyttigaste man kan stoppa i sig här i världen, men nu blir företaget Ferrero som står bakom Nutella stämda för falsk marknadsföring. De står anklagade för att antyda att produkten har näringsmässiga fördelar.Det skriver The Mirror

Ingredienserna i Nutella är socker, palmolja, hasselnötter, kakao, mjölk, sojalecitin samt kemisk vanilj. 

Vaniljessensen i Nutella är kemiskt framställd. Enligt vissa experter innehåller det MSG, som har blivit beskrivet som något som långsamt dödar. Det har kopplats samman med att utlösa hormoner i hjärnan som påminner om dem som blir utlösta av drogmissbruk. De anses också ge upphov till huvudvärk och allergier hos vissa personer.

Vad palmoljan beträffar så innehåller den en hög halt av mättet fett, som anses bidra till högre kolesterolnivåer och kan ge hjärtproblem. Palmoljan är även en indirekt anledning till att regnskogarna blir förstörda. Det innebär att arter som orangutangen hotas.

Dessutom är Nutella mycket rikt på kalorier. Två matskedar innehåller 200 kalorier, vilket motsvarar ungefär halva kalorimängden kalorier i en burk cola. Det är alltså en mycket kaloririk ingrediens på frukostbordet om man håller koll på vikten.