Startsida Livsstil Därför ska du inte slänga kiwiskalet

Därför ska du inte slänga kiwiskalet

Kiwi
Nungning20 / Shutterstock.com

Det håriga skalet kan användas till mer än du tror.

Just nu läser andra

Varje dag kastas enorma mängder fruktrester i soporna – helt i onödan. Mycket av det vi ser som matavfall kan faktiskt användas på nya sätt.

Enligt en artikel från Mellebonne är kiwins skal en bortglömd resurs. De flesta slänger det direkt, men om du torkar det får du plötsligt en rad oväntade användningsområden.

Torkat kiwiskal – det här kan du göra

Det håriga kiwiskalet är fullt av vitaminer och antioxidanter. När du torkar det kan du enkelt göra en frisk och syrlig te – perfekt som en liten energikick under kyliga dagar. Lägg bara några bitar i hett vatten.

Det fungerar också överraskande bra som naturlig gödsel. Krossa de torkade skalen och blanda ner i jorden. På så sätt får växterna extra mineraler – perfekt om du vill ge trädgården eller balkongen lite extra kraft.

Och för hemmet: lägg torkat kiwiskal i små tygpåsar och använd som naturlig rumsdoft. Den fräscha, fruktiga doften passar bra i garderober, lådor och små utrymmen – helt utan kemikalier.

Så här torkar du skalet

Läs också

Tvätta kiwin ordentligt och skär sedan skalet i tunna strimlor. Lägg dem på hushållspapper på en bricka och ställ på en torr, luftig plats, men undvik direkt solljus. Efter några timmar är de klara. Förvara dem i en lufttät burk så håller de länge.

En liten hälsobomb

Själva frukten är förstås också full av nyttigheter. Kiwi stärker immunförsvaret med sitt höga C-vitamininnehåll, innehåller ett enzym som underlättar matsmältningen och är rik på fibrer och antioxidanter som gynnar hjärtat. En liten grön kraftpaket helt enkelt!

Ads by MGDK