De flesta ignorerar det: Hålet i handtaget på din skruvmejsel har en unik funktion

Mattias Svensson

11 veckor sedan

|

28/04/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det har en helt speciell funktion.

I de flesta svenska hem finns verktyg för grundläggande reparationer, och här är en bra skruvmejsel essentiell. Men många är inte medvetna om att deras skruvmejsel kanske har en dold funktion som kan förenkla vardagens småreparationer.

Ofta blir ett litet hål i handtaget på skruvmejseln förbisett eller felaktigt använt enbart för att hänga upp verktyget. Detta hål, som vissa hantverkare värdesätter högt, är faktiskt tänkt som ett praktiskt hjälpmedel för att lossa svåra skruvar.

Det rapporterar Chip.

Genom att sätta in en annan skruvmejsel eller ett långsmalt verktyg i detta korsformade hål kan du få ett längre handtag, vilket ger mer kraft och gör det lättare att lossa skruvar som sitter hårt.

När man står inför en skruv som helt enkelt inte vill lossna kan denna teknik vara avgörande. Den extra längden på handtaget minskar den kraft som behövs och reducerar risken för att skruven går sönder under försöket.

Det är viktigt att välja skruvmejslar som har detta hål, eller överväga alternativ som modeller som är utrustade med en hållare för nycklar.

Dock bör man vara försiktig och inte använda för mycket kraft. Om en skruv inte omedelbart ger med sig kan den bli så skadad att toppen förstörs.

I dessa fall kan det vara fördelaktigt att använda genomträngande olja, som kan lossa skruven genom att mjuka upp området runt den. Det är också klokt att fundera på om det lönar sig att lämna skruven, borra ett litet hål och börja om, särskilt om skruven är nära att vara i botten.