Vatten släcker inte törsten bäst: Forskare rangordnar en annan dryck högst

Johanna Ekman

11 veckor sedan

|

24/04/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Många tror att vatten är den bästa törstsläckaren. Forskare har dock identifierat andra drycker som hydrerar bättre och därför kan vara mer effektiva att dricka än vatten.

Vi väljer olika drycker i situationer där vi är törstiga; det kan vara kaffe, te, juice eller vatten, medan vissa föredrar en öl.

Men har du någonsin funderat över vilken av dessa drycker som bäst släcker törsten? Det visar sig att det inte är vatten som vinner denna tävling, trots att många hade förväntat sig det.

Vad släcker törsten bäst?

Forskare från det skotska universitetet i St. Andrews bestämde sig för att undersöka olika drycker för att hitta de som är mest effektiva på att släcka törsten.

Kort efter publicerade de sina resultat. De kom fram till att den dryck som bäst släcker törsten inte var vatten, vilket överraskade många. Många tror nämligen att vatten är det bästa valet för törstsläckning.

Enligt forskarna är dessa drycker mest effektiva när du är törstig:

 1. Lättmjölk

 2. Vätskor med glukos och elektrolyter

 3. Vanlig mjölk

 4. Apelsinjuice

 5. Cola

 6. Te

 7. Isotoniska drycker

 8. Vatten

 9. Kolsyrat vatten

 10. Öl

 11. Kaffe

Lättmjölk vann jämförelsen

Nyheten att lättmjölk hydrerar bäst var en stor överraskning för många. Det visar sig att orsaken till detta är de näringsmässiga ingredienserna och deras proportioner.

Mjölken innehåller bland annat en del protein, men bara lite fett och socker. Dessa komponenter absorberas av kroppen och används effektivt, vilket också bidrar till att släcka törsten väl.

Varför placerade forskarna vatten på åttonde- och niondeplats? Tänk på vad som händer när man snabbt dricker en stor mängd vatten. Efter bara några minuter springer man på toaletten eftersom blåsan blivit full.

Man gör sig av med vattnet lika snabbt som man har intagit det. Mjölk är därför mycket bättre, för även om vi utsöndrar vätskan, hinner kroppen absorbera de nödvändiga näringsämnena.