Denna grönsak är perfekt för att sänka kolesterolnivåerna

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
På mindre än två månader kan den minska nivåerna av LDL-kolesterol ("dåligt kolesterol"), rapporterar forskare.

Det är välkänt att kosten spelar en avgörande roll för vår kroppshälsa. En balanserad kost, rik på frukt, grönsaker och fullkorn, kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar genom att sänka LDL-kolesterol och förbättra HDL-kolesterol ("det goda kolesterol").

Det har visat sig att vissa livsmedel, som kinakål, kan ha särskilt positiva effekter på våra kolesterolnivåer.

En studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Food & Function avslöjar att konsumtion av kinakål, en korsblommig grönsak populär i asiatiska kök, kan ha betydande fördelar för hjärt-kärlhälsan genom att sänka LDL-kolesterol.

Enligt den franska medieplattformen journaldesfemmes har kinakål, känd för sin krispiga textur och lätt kryddiga smak, länge varit en stjärningrediens i asiatiska rätter

Forskarnas experiment med 56 hamstrar, indelade i olika dietgrupper, undersökte effekten av kinakålskonsumtion i kombination med en högfettdiet.

Resultaten var anmärkningsvärda. Hamstrar som konsumerade den högsta andelen kinakål (7% av deras diet) visade en betydande minskning av både totalt kolesterol och LDL-kolesterol, samt en ökning av HDL-kolesterol, jämfört med de som inte konsumerade kinakål.

Dessa resultat tyder på att kinakål inte bara är ett smakrikt tillbehör till måltiden utan också en potent hjärtbeskyddare.

"Grupp D – de som åt mest kinakål – hade signifikant lägre nivåer av totalt kolesterol, triglycerider och LDL-kolesterol, samt högre nivåer av HDL-kolesterol jämfört med grupp B," rapporterar studien.