Startsida Livsstil Dessa livsmedel blir rena gifter när de värms upp i...

Dessa livsmedel blir rena gifter när de värms upp i mikrovågsugnen

Dessa livsmedel blir rena gifter när de värms upp i mikrovågsugnen
Foto: Shutterstock

Har du lunchlåda till kontoret? Var försiktig när du värmer upp den i mikrovågsugnen. Vissa livsmedel tål inte denna typ av uppvärmning.

Just nu läser andra

Det finns många bra skäl till att inte laga mat från grunden vid varje måltid.

Brist på tid, dåliga miljöer, behovet av enkla lösningar – det är helt förståeligt. Men till skillnad från att steka mat i en stekpanna eller laga mat i ugnen, värmer inte mikrovågsugnen maten jämnt.

Vissa områden blir mycket varma, medan andra förblir kalla. Denna ojämna uppvärmning kan främja bakterietillväxt. Experter varnar för farorna med detta, eftersom det kan leda till uppblåsthet och matförgiftning.

Här är en översikt över livsmedel som du bör undvika att värma i mikrovågsugnen.

Läs också

Dessa livsmedel bör inte värmas igen:
  • Har du kvar stekt kyckling som ser lite rosa ut? Att tillaga den i mikrovågsugnen är inte den bästa lösningen. Mikrovågsugnen värmer inte jämnt och dödar inte potentiella bakterier, inklusive salmonella, som kan orsaka illamående, diarré och kräkningar. Värm kycklingen ordentligt i en traditionell ugn för att undvika dessa risker.

  • Potatis lämpar sig inte heller för uppvärmning. De förlorar näringsämnen och kan bli svårare att smälta, och kanske till och med giftiga. Gör istället en kall potatissallad, som också smakar bra.

  • Hårdkokta ägg bör inte heller värmas i mikrovågsugnen. Enligt en studie från 2017 kan de explodera och orsaka allvarliga brännskador och hörselskador. Generellt gör mikrovågsugnen ägg svårare att smälta.

Livsmedel som kan funka, men det rekommenderas inte
  • Ris kan orsaka magproblem när det värms i mikrovågsugnen på grund av bakterien Bacillus Cereus. Om riset svalnar för länge vid rumstemperatur kan bakterien föröka sig och leda till matförgiftning.

  • Champinjoner kan värmas om under vissa förutsättningar, men de förlorar lite av smaken och kan bli svåra att smälta – särskilt efter två dagar.

Kanske har du tidigare värmt om dessa livsmedel utan problem. Det är möjligt och normalt, eftersom inte alla har samma matsmältningssystem. Det viktigaste är att följa kylkedjan och undvika att låta maten stå för länge vid rumstemperatur.

För vissa livsmedel är det bäst att inte värma om dem för att undvika obehagliga överraskningar. Därför kan det vara en bra idé att göra en kall pastasallad eller liknande, som du i stället kan ha med till lunch.

Läs också

Ads by MGDK