Startsida Livsstil Det mest hälsosamma brödvalet enligt professor

Det mest hälsosamma brödvalet enligt professor

Det mest hälsosamma brödvalet enligt professor
Foto: Shutterstock

De flesta njuter av en smörgås till lunch. I genomsnitt konsumerar kvinnor två och en halv skiva bröd per dag, medan män vanligtvis lägger till en extra skiva. Men vilket bröd är det smartaste valet?

Just nu läser andra

Förstå valet av bröd

”Att välja brukade vara enkelt,” säger näringsforskaren och professor Ellen Kampman från Wageningen University & Research (WUR) enligt GLD. ”Mörkare bröd innebar mer kostfiber, vilket vi behöver. Numera kan bröd dock se mörkare ut på grund av tillsatser som maltextrakt eller karamelliserat socker, vilket får det att se ut som fullkornsbröd när det kan vara vitt bröd.”

Välj fullkorn

För det hälsosammaste alternativet är fullkornsbröd det bästa valet. I ett bageri kan du helt enkelt fråga om det mörka brödet du är intresserad av är gjort på fullkornsmjöl.

”I stormarknader är det ibland svårare att avgöra, även om de ofta anger vilken typ av mjöl som används,” noterar Kampman.

Om det inte finns någon att fråga, kontrollera brödets förpackning. Brunt bröd är inte nödvändigtvis det hälsosammaste alternativet. ”Brunt bröd är en blandning av mjöl och fullkornsmjöl,” förklarar Kampman. ”Det innehåller fullkorn men mindre än fullkornsbröd. Titta alltid efter etiketten och gå inte bara efter färgen.”

Läs också

Näringscentrum betonar också att brödets bruna färg inte alltid indikerar hur hälsosamt det är. Fullkornsbröd är det bästa valet: det innehåller flest näringsämnen och stödjer tarmhälsan. Fullkornsprodukter sänker också risken för hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och tjocktarmscancer.

Ett brett utbud att välja mellan

Både bagerier och stormarknader erbjuder ett brett utbud av bröd: vitt, vete, frö, flerkorn, waldkorn, fullkorn, dinkel. Dock vet inte alla kunder historien bakom varje typ av bröd och vad som är hälsosamt eller inte.

”Waldkorn, till exempel, är inte en typ av spannmål utan ett varumärke,” säger Kampman. ”Det är gjort på mjöl, som är kraftigt bearbetat och siktat för att bara lämna vitt kornpulver, som används för att göra vitt bröd. Det är i princip tomma kalorier. Vissa människor njuter av dess smak, men det är inte rikt på kostfiber.”

Professorernas Personliga Preferens WURs näringsexpert föredrar något som kräver en ordentlig tugga. ”Något jag vet innehåller tillräckligt med kostfiber. Det är något jag verkligen behöver, så jag lägger märke till det. En vit bulle gör mig inte lycklig.”

Att välja rätt bröd kan ha stor inverkan på ditt intag av kostfiber och på din hälsa i stort. Nästa gång du är vid bageriet eller i stormarknaden, kom ihåg dessa tips för att göra ett hälsosammare val.

Läs också

Ads by MGDK