Detta säger vetenskapen om att äta en banan till frukost

Mattias Svensson

2 veckor sedan

|

02/07/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vad säger vetenskapen - bör man äta bananer till frukost?

Även om en banan inte är perfekt som det första målet på dagen, kan det vara fördelaktigt att äta en banan före frukost eller som en del av en balanserad frukost.

Bananer är en mångsidig och välsmakande frukt som ofta tillsätts i smoothies, bakverk och desserter. Många väljer också att äta bananer till frukost för att det är väldigt enkelt och ganska billigt.

Dock tvivlar många på om bananer är ett bra frukostval.

Trots att bananer ofta anses härstamma från Mellanamerika, tror de flesta experter att frukten ursprungligen kommer från Sydostasien.

Den blev känd i Medelhavsområdet efter den arabiska erövringen år 650 e.Kr. Bananer introducerades till Kanarieöarna på 1400-talet och därifrån till Amerika år 1516.

Bananer innehåller väldigt t lite protein (1,2 %) och fett (0,3 %), men dessa nivåer är ändå högre än i många andra frukter. De är även rika på kolhydrater (20 %).

När bananen är omogen består det mesta av kolhydraterna av stärkelse, som omvandlas till enkla sockerarter såsom sackaros, glukos och fruktos när den mognar.

Därför är mogna bananer mjuka och lättsmälta, medan gröna bananer kan vara svåra att smälta och kan orsaka gaser i magen. Bananer innehåller också inulin och andra fruktooligosackarider, som inte bryts ned av tarmens enzymer och har gynnsamma effekter på tarmen. Det skriver Dagens.no.

Är bananer en hälsosam frukost?

Bananer är mycket näringsrika och innehåller en bra mängd kalium, fiber samt vitamin B6 och C, enligt det amerikanska jordbruksdepartementet. De innehåller dock också kolhydrater och naturligt socker.

Detta kan ge en snabb energiboost på morgonen, men kan också höja blodsockernivån och orsaka en nedgång mitt på förmiddagen hos personer med typ 2-diabetes.

Studier visar att en frukost som främst består av bearbetade kolhydrater kan öka hungern och risken för viktökning på lång sikt. Det är bättre att kombinera fiber- och kolhydratrik mat som bananer med hjärtsunt fett och en bra proteinkälla. Detta kan vara mer fördelaktigt för blodsockerreglering och aptitkontroll.

Före dagens första måltid

Att äta bananer före frukost eller som en del av en balanserad måltid kan bidra till att främja mättnad och stödja matsmältningen. Bananer innehåller flera viktiga mikronäringsämnen, inklusive kalium och vitamin C.

Faktum är att en medelstor banan innehåller ungefär 3 gram fiber, enligt US National Library of Medicine. Detta är en växtbaserad förening som fördröjer magtömningen för att öka mättnaden och stödja regelbundenheten.

Bananer är också en bra källa till flera näringsämnen som din kropp behöver, inklusive kalium och vitamin C.

Kalium är involverat i vätskebalans och muskelsammandragningar och kan bidra till att sänka blodtrycket, enligt en näringsstudie. Samtidigt stödjer vitamin C immunförsvaret och kan bidra till att skydda mot inflammationer och kroniska sjukdomar, betonas det i en artikel i samma tidskrift.