Expertavslöjande: Därför bör du aldrig ha mjölk i ditt kaffe

Mattias Svensson

4 veckor sedan

|

19/05/2024
Livsstil
Foto: TikTok/Shutterstock
Foto: TikTok/Shutterstock
En expert varnar för att tillsätta mjölk i kaffet kan upphäva alla potentiella hälsofördelar med den svarta drycken.

Den svarta drycken är inte bara välsmakande utan anses också ha flera hälsofördelar när den konsumeras med måtta. Enligt Express har olika studier kopplat kaffekonsumtion till minskad risk för hjärtsjukdomar, diabetes och Parkinsons sjukdom.

En expert har dock varnat för en vanlig vana hos många kaffedrickare som kan minimera några av hälsofördelarna med att dricka kaffe. På sociala medieplattformen TikTok rådde neuroforskaren Robert Love att du "aldrig bör tillsätta mjölkprodukter i ditt kaffe."

"Mjölkprodukter som mjölk och grädde smakar fantastiskt i kaffe, det förstår jag. Men genom att tillsätta det minskar du kraftigt kaffets fördelar. Till exempel är kaffe den mest framträdande källan till polyfenoler i den amerikanska kosten."

Kaffe är faktiskt en av de drycker i världen som är rikast på polyfenoler, då kaffe innehåller 214 mg av totala polyfenoler per 100 ml. Polyfenoler antas ge skydd mot utvecklingen av vissa cancerformer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och neurodegenerativa sjukdomar.

"Den mörka färgen i kaffe är verkligen fördelaktig för våra tarmbakterier och vår hjärna. Den har antioxidativa egenskaper. Verkligen, verkligen fördelaktig. Men när du tillsätter mjölkprodukter till ditt kaffe binder proteinerna i mjölken sig till polyfenolerna i kaffet och minskar absorptionen," fortsatte Robert.

"Så när du tillsätter mjölkprodukter till ditt kaffe, oavsett om det är vanlig mjölk eller grädde, kommer detta att binda polyfenolerna och minska din kropps förmåga att absorbera dessa hälsosamma polyfenoler och dra nytta av dem."

Hans råd stöds av en vetenskaplig granskning som publicerades i The Journal of AOAC International 2019, som undersökte effekterna av att kombinera mjölk med olika livsmedel som innehåller polyfenoler, inklusive kaffe.

De fann att polyfenoler lätt reagerar med komponenter i andra livsmedel de kombineras med, vilket påverkar deras näringsegenskaper. Studien drog slutsatsen att tillsättning av mjölk minskar de antioxidativa egenskaperna hos polyfenoler i kaffe, vilket "drastiskt försämrar de hälsofördelar" som kaffe erbjuder.

Robert rekommenderade att använda mjölkalternativ om det är viktigt för dig att hälla någon form av mjölk i ditt kaffe.

"Så här är vad du ska göra. Här är vad du kan tillsätta. Du kan tillsätta icke-mjölkprodukter som cashewmjölk eller kokosmjölk. Jag rekommenderar det framför mandelmjölk. Mandelmjölk använder alldeles för mycket vatten," sa han.

"Du kan också använda MCT-olja. Det är min favorit. Det står för medium chain triglyceride oil. Det är som kokosolja på steroider. Det är fantastiskt för din hjärna. Du kan få det i flytande form eller pulver, så du kan blanda det. Det är helt fantastiskt. Söt det sedan med lite stevia eller liknande."

"På så sätt tillsätter du inte det skadliga raffinerade sockret till ditt kaffe. Och du får det sött och krämigt - och får fortfarande full nytta av kaffet."

En separat studie som publicerades i Journal of Agricultural and Food Chemistry 2023 fann dock att sättet på vilket polyfenolerna i kaffe binder sig till en aminosyra som finns i mjölk också kan ha fördelaktiga antioxidativa och antiinflammatoriska effekter.