Expertens tips: Så håller du koll på matens hållbarhet i frysen

Skriven av Ida Hansson

27 veckor sedan

|

18/11/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Att veta hur länge matvaror håller sig i frysen kan vara en utmaning.

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, delar med sig av sina bästa tips för att avgöra om fryst mat fortfarande är ätbar.

Enligt henne är frysen en utmärkt konserveringsmetod, och mat som frysts in i gott skick förblir säker att äta, förutsatt att inga farliga bakterier fanns när maten frystes.

Danielsson-Tham förklarar i Nyhetsmorgon, att även om fryst mat inte blir ohälsosam, kan kött och fisk bli härsket och därmed smaka dåligt.

Detta beror på att enzymerna i köttet fortsätter att vara aktiva även i frysen, vilket långsamt bryter ner livsmedlet, särskilt fettet.

För att undvika att slänga mat i onödan rekommenderar hon ett enkelt koktest.

Genom att tina och koka en liten bit av maten kan man avgöra om den fortfarande är god att äta genom att lukta och smaka på den.

Danielsson-Tham påpekar att viltkött, tack vare dess höga innehåll av E-vitamin, kan lagras längre i frysen jämfört med annat kött.

E-vitamin fungerar som ett antioxidationsmedel som förhindrar att fettet härsknar. Hon betonar också vikten av att frysa in mat med så lite luft som möjligt, helst genom vakuumförpackning.

Detta skyddar maten från luftens syre, som kan påskynda härskningsprocessen, och minskar vätskeförlusten i köttet.