Forskare varnar: Sukkerfri läsk kan öka risken för hjärtsjukdomar och stroke

Skriven av Henrik R

46 veckor sedan

|

10/07/2023
Foto: Coca Cola
Foto: Coca Cola
Forskare varnar.

En ny studie från det franska nationella hälsainstitutet varnar för att konsumtion av sockerfri läsk kan öka risken för hjärtsjukdomar och stroke med tio procent.

Trots att många ser sockerfria drycker som ett kalorisnålt alternativ, menar forskarna att det är fel att betrakta konstgjorda sötningsmedel som en god ersättning för socker.

Studien, ledd av huvudförfattaren Mathilde Touvier, visar att även en liten mängd konstgjorda sötningsmedel per dag kan orsaka hälsoproblem.

"Denna studie indikerar en koppling mellan ökat intag av konstgjorda sötningsmedel och ökad risk för hjärtsjukdomar," säger Touvier.

Konstgjorda sötningsmedel finns i tusentals livsmedels- och dryckesmärken över hela världen. Trots detta är de kontroversiella och genomgår för närvarande en översyn av hälsomyndigheterna.

Studien baseras på data från 130 000 franska medborgare och visar att en tredjedel regelbundet dricker läsk som innehåller aspartam, sukralos och acesulfamkalium.

De största konsumenterna av sötningsmedel hade en hjärtsjukdomsfrekvens på 346 per 100 000, vilket är 10 procent högre än de minsta konsumenterna med en frekvens på 314 per 100 000. Antalet stroke var 195 jämfört med 150, vilket är en ökning med 30 procent.

Touvier tillägger: "Dessa livsmedelstillsatser, som miljontals människor konsumerar dagligen, bör inte betraktas som ett hälsosamt och säkert alternativ till socker."

Denna forskning ger en viktig påminnelse om att även sockerfria alternativ kan ha negativa hälsoeffekter. Det är viktigt att vi fortsätter att granska och förstå effekterna av konstgjorda sötningsmedel på vår hälsa. The Sun.