Din middagstid påverkar din hälsa.
Just nu läser andra
Ett nytt samarbete mellan INRAE, Barcelona Institute for Global Health, Inserm och Sorbonne University Paris Nord har avslöjat ett direkt samband mellan måltidstider och risken för hjärtsjukdomar.
Det här är inte första gången en studie har belyst vikten av måltidstider, snarare än att fokusera enbart på innehållet i våra tallrikar.
Förespråkare av intermittent fasta och tidigare forskning tyder på att tidpunkten för våra måltider avsevärt påverkar viktreglering och hälsa.
Middagstid och kardiovaskulära risker
Denna nya studie, som involverar 100 000 deltagare, visar att det att äta middag sent och äta en sen frukost ökar risken för hjärtsjukdomar.
Läs också
Enligt forskarna ökar maten efter 21.00 risken för stroke med 28 %. Vem kunde tro att denna livsstilsvana avsevärt skulle kunna öka riskerna för cerebrovaskulära störningar!
Justera resultat för ålder, kön, medicinsk historia och livskvalitet
Studien visar också att ju senare dagens första måltid äts, desto större ökar riskerna. Att äta frukost klockan 9 skulle då öka hälsoriskerna med 6 % jämfört med frukost klockan 08.00.
Resultaten av detta samarbete mellan många specialister tyder på att en långvarig nattlig fasta skyddar mot cerebrovaskulära sjukdomar, såsom stroke.
Forskare rekommenderar därför att äta middag före kl. 20.00 och äta frukost före kl. 08.00, vilket säkerställer en 13-timmars nattfasta.
Det rekommenderas också generellt att äta cirka tre timmar före sänggåendet.
Lämpliga måltidstider kan förhindra inte bara hjärtsjukdomar utan även diabetes och fetma, genom att tillåta kroppen att eliminera socker och fett före sömn, vilket främjar bättre vila.
Att justera våra matvanor för att respektera dessa tidpunkter kan vara en effektiv strategi för att bevara vårt hjärta friskt och vår allmänna hälsa.
Att anta en balanserad måltidsrytm verkar vara en enkel men avgörande åtgärd för optimalt välbefinnande.