Läkare varnar för att kissa i duschen

Skriven av Henrik R

46 veckor sedan

|

03/07/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Många av oss har nog prövat det - att kissa i duschen. Det kan vara frestande, särskilt om man har bråttom eller bara känner sig lite lat. Men enligt läkare kan denna vana faktiskt vara skadlig för dig.

Urogynækolog Dr. Teresa Irwin och bäckenbottenterapeut Dr. Alicia Jeffrey-Thomas har båda utfärdat varningar på TikTok om denna vana enligt Ladbible.

Enligt Dr. Irwin kan det att kissa i duschen skapa en association i din hjärna mellan ljudet av rinnande vatten och behovet att kissa.

"H varje gång du hör ljudet av vatten, kommer din blåsa att vilja kissa - eftersom den är van vid att höra ljudet av vatten i duschen," förklarar hon.

Dr. Jeffrey-Thomas understryker att denna vana kan leda till större konsekvenser på längre sikt.

"Om du kissar i duschen eller sätter på kranen eller duschen och sedan sätter dig på toaletten för att kissa medan vattnet rinner, skapar du en koppling i din hjärna mellan ljudet av rinnande vatten och behovet att kissa," säger hon. Detta kan potentiellt leda till 'läckage'-problem, när du hör rinnande vatten utanför duschen.

Hon tillägger att kvinnor inte är designade för att kissa stående.

"Din bäckenbotten slappnar inte ordentligt av, vilket innebär att vi inte tömmer vår blåsa super bra."

Båda läkarna råder till att försöka kissa innan du sätter på duschen eller vattnet, och om du känner behovet medan du är i duschen, försök ignorera det.

Reaktionerna på denna uppenbarelse har varit starka, och många har försvarat vanan i kommentarerna. En skrev:

"Jag försöker bara spara vatten."

En annan frågade:

"Men vad med alla de gånger vi går på toaletten utan rinnande vatten? Borde detta inte göra något för att motverka de färre gånger vattnet är på?"

En tredje sa:

"Jag är en havsflicka, och jag har kissat medan jag simmade hela min barndom, och nu känner jag behovet varje gång jag rör vid vatten. Jag kan inte bli av med det."

Men oavsett vad, har du nu blivit varnad.