Har du också undrat varför?
Just nu läser andra
När man skär en lök kan det kännas som att man blivit utsatt för tårgas. Det är en upplevelse som de flesta har varit med om – svidande ögon och tårar som obönhörligen börjar rinna.
Men vad händer egentligen när en lök får våra tårkanaler att arbeta övertid? Och varför påminner upplevelsen så mycket om den reaktion man får av tårgas?
Kanske har du aldrig utsatts för tårgas, men att skära lök kan väcka tanken på hur det skulle kännas.
Det rapporterar danska TV 2.
Läs också
Varför gråter vi när vi skär lök?
De flesta av oss har upplevt det: tårarna rinner och ögonen svider medan vi hackar lök i köket. Men varför händer det, och vad har lök gemensamt med något så kraftfullt som tårgas? Svaret ligger i löken och hur vår kropp reagerar på vissa kemiska ämnen.
Lök innehåller flera kemiska föreningar som bidrar till dess starka doft och smak. Men en av dessa föreningar har också förmågan att irritera våra ögon på ett sätt som påminner om effekten av tårgas. När vi skär i en lök förstör vi cellerna inuti den, vilket frigör en gas som kallas syn-propanetial-S-oxid. Det är denna gas som orsakar den brännande känslan i ögonen.
Lök och tårgas har mer gemensamt än du tror
Tårgas, eller mer exakt lachrymatorer, är kemiska ämnen som är särskilt framtagna för att irritera ögonen och framkalla tårar. Namnet lachrymator kommer från det latinska ordet ”lacrima”, som betyder ”tårar”.
Det är faktiskt samma typ av irritation som vi upplever när vi skär i en lök.
När löken skärs frigörs enzymer och svavelföreningar som tillsammans bildar den irriterande gasen syn-propanetial-S-oxid. När denna gas träffar ögats yta reagerar våra nerver snabbt på den kemiska irritationen. Ögonen försöker skydda sig själva genom att producera tårar för att skölja bort gasen, precis som när man utsätts för tårgas.
Hur undviker man tårarna?
Även om det kan vara svårt att helt undvika tårar när man skär lök, finns det några knep som kan minska dem.
Ett av de mest effektiva tipsen är att förvara löken i kylskåpet innan du skär den. Den kalla temperaturen minskar enzymaktiviteten, vilket gör att mindre gas frigörs när du skär.
Ett annat tips är att använda en vass kniv. En vass kniv skadar färre celler i löken, vilket också minskar mängden irriterande gas. Och även om det kan verka lite överdrivet, kan en enkel lösning vara att använda en skyddsmask, som till exempel en dykmask.
Det håller gasen borta från ögonen och gör att du kan hacka lök utan tårar.