Lyckoläkarens metod: Steg för steg mot ett lyckligare liv

06/11/2023 16:23

Ida Hansson

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Så kan du öka din livskvalitet.

Mest läst idag

Rangan Chatterjee, läkare och författare, har nyligen släppt en bok i Sverige där han delar med sig av sin kunskap om lycka.

Han förespråkar en specifik övning som han anser kan leda individer mot ett lyckligare liv.

Genom att utföra denna övning kan människors livskvalitet förbättras avsevärt, påpekar Chatterjee enligt TV4.

I en tid där materiellt välstånd och teknologiska framsteg är i centrum, ser vi paradoxalt nog en ökning av olycka, ångest och depressioner i västvärlden.

Chatterjee framhåller att lycka är en färdighet som kräver arbete och inte är något som erhålls utan ansträngning.

Den enkla övningen han föreslår består av tre delar och börjar med en tankeövning om livets slutskede.

Steg 1: Visualisera dödsbädden
Tänk dig att du befinner dig på din dödsbädd och reflekterar över ditt liv. Fråga dig själv vilka tre saker du önskar att du hade uppnått eller upplevt.

"Mitt svar på den frågan är att vid livets slutskede så vill jag ha tillbringat fina stunder med min familj och haft tid att hålla på med saker jag brinner för. Jag vill även ha gjort något som förbättrat livet för andra," säger läkaren.

Steg 2: Tre lyckovanor
Utifrån din vision om ett lyckligt slut, bestäm dig för tre vanor som du kan praktisera varje vecka för att närma dig detta mål.

"På mitt kylskåp har jag en lapp där det står att om jag äter fem måltider med min fru och barn när jag är helt närvarande, så vet jag vid livets slut att jag har spenderat tid med min familj. Om jag tar en långpromenad eller löprunda, spelar gitarr och skriver en låt varje vecka innebär det att jag vid livets slut hade tid för det jag brinner för. Om jag spelar in min podcast varje vecka, vilket jag gör för att hjälpa andra, vet jag vid livets slut att jag kommer ha gjort något för att hjälpa andra i livet," förklarar han.

Steg 3: Gör vanor till verklighet
Det sista steget är att omsätta de nedskrivna vanorna i praktiken. Denna övning hjälper oss att komma ihåg vad som verkligen betyder något i livet, betonar Chatterjee.

"Sköterskor som vårdar människor vid livets slut säger att när människor ligger inför döden så önskar de alla samma sak. Att de skulle jobbat mindre, umgåtts mer med nära och kära och tillåtit sig själva att leva sina liv istället för det liv som andra förväntade sig av dem," säger lyckoläkaren.

Chatterjee understryker att det inte handlar om att sträva efter perfektion varje vecka, utan om att hålla fast vid det som är viktigt i ens eget liv, även när arbetslivet är stressigt eller när världen omkring oss känns dyster.