Kryddor är en självklarhet i de flesta kök, men många förvarar dem på ett sätt som försämrar smaken, enligt krögaren och tv-kocken Erik Videgård.
Just nu läser andra
I en intervju med Aftonbladet förklarar Videgård varför det är en dålig idé att ha kryddorna nära spisen.
”Man ställer gärna sina kryddor i ett skåp ovanför spisen. Men värmen gör att de tappar all smak. Man använder dessutom färdigmalda kryddor som har stått alldeles för länge,” säger Videgård.
Hans råd är att istället förvara kryddorna i ett mörkt och svalt utrymme, som i ett skafferi, för att de ska behålla sin smak.
Om de inte smakar någonting då gör de ingen nytta. De ska stå mörkt i skafferiet, tillägger han.
Läs också
Men detta är inte det enda rådet Videgård har för hemmakockar. Han har också kritiserat flera andra vanliga köksvanor, bland annat användningen av vitlökspress. Videgård menar att när vitlök pressas frigörs svavelämnen, vilket ger en otrevlig lukt och smak.
”Använd rivjärn istället, då får du rätt smak av vitlöken,” förklarar han.
Utöver detta har Videgård också riktat kritik mot finmalen svartpeppar, som han beskriver som smaklös.
”Finmalen peppar är inget annat än damm. Använd en pepparkvarn så får du den rätta smaken,” säger han.