Startsida Livsstil Många svenskar gör det: Dessa potatisar bör du aldrig äta

Många svenskar gör det: Dessa potatisar bör du aldrig äta

Många svenskar gör det: Dessa potatisar bör du aldrig äta
Foto: Shutterstock

Många gör det för att minska matsvinnet.

Just nu läser andra

När våren knackar på dörren och de sista resterna av vinterns grönsakslager börjar visa tecken på nytt liv, står många av oss inför dilemmat: Kan potatisarna med groddar fortfarande hitta vägen till middagsbordet, eller har de blivit en hälsorisk?

Denna fråga, som har fått många att göra en snabb googling innan middagen, är relevant för alla som vill minimera matsvinn utan att kompromissa med säkerheten.

Det handlar om det lätt giftiga ämnet solanin som potatisar producerar när det börjar växa groddar på dem.

Den goda nyheten är att inte alla groddar är lika med att potatisen inte kan ätas.

Läs också

Om groddarna är under en centimeter är koncentrationen av solanin generellt låg nog för att potatisen fortfarande kan ätas – givetvis efter att du har tagit bort groddar och eventuella gröna fläckar noggrant.

Det rapporterar tyska Bildderfrau.

Enligt den tyska tidningen är det dock en helt annan historia när groddarna överskrider en centimeter. Då är det klokt att säga hejdå till potatisen, eftersom risken för obehagliga symptom uppstår.

Solanin är inget att skämta om; det är en försvarsmekanism i nattskatteväxter som bland annat potatis och tomater, avsedd att hålla skadedjur och sjukdomar borta.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: