Startsida Livsstil När blir kryddorna i skåpet för gamla? Svaret kommer att...

När blir kryddorna i skåpet för gamla? Svaret kommer att överraska dig

Spices, krydderier
Shutterstock

Många tror att gamla kryddor är farliga – men sanningen ser helt annorlunda ut än de flesta föreställer sig.

Just nu läser andra

Vi har alla varit där.

Man sträcker sig efter en kryddburk längst in i skåpet, bara för att inse att den har stått där i en evighet.

Kanske till och med överlevt flera flyttar och ändå ser helt normal ut.

Men betyder det att den fortfarande går att använda? Svaret är inte så enkelt som man kan tro.

Det skriver Radar.avrotros.nl.

Läs också

Kryddor håller längre än du tror

Enligt Wieke van der Vossen, expert på livsmedelssäkerhet och märkning vid Näringscentret, kan kryddor faktiskt hålla väldigt länge.

”Det är torra produkter, så du kan spara kryddor i många år om de förvaras på rätt sätt”, säger hon.

Det viktigaste är att förvara dem mörkt, svalt och torrt.

”Kryddor ska inte bli fuktiga. Om det händer försämras kvaliteten snabbt”, förklarar hon.

En vanlig miss är att ha kryddorna stående för nära spisen.

Läs också

Ånga från matlagningen kan tränga in i burkarna och göra dem klumpiga – och dessutom påverkar värmen smaken negativt.

Tappar de smaken?

Gamla kryddor är oftast inte farliga att äta, men smaken kan försvagas avsevärt.

”Framför allt smaken försämras om kryddor förvaras för länge. Efter tre–fyra år smakar de ofta betydligt svagare”, säger Wieke van der Vossen.

Hon menar också att skillnaden mellan nya och gamla kryddor är tydlig.

”Nya kryddor smakar verkligen annorlunda än gamla. Det är definitivt skillnad i kvalitet – men det innebär inte att de gamla är farliga att äta.”

Läs också

Vilka risker finns?

Gamla kryddor utgör sällan en hälsorisk. Men det finns några tecken att hålla utkik efter:

”Om kryddorna har ändrat struktur, blivit klumpiga eller fått svarta prickar, då ska de slängas.”

Hon tipsar även om att lita på sina sinnen. Om kryddan har tappat sin doft eller inte smakar något längre, är det dags att byta ut den.

”Vi ser nästan aldrig sjukdomsfall som orsakas av gamla kryddor, så du behöver inte ligga vaken om nätterna för det.”

Slutsatsen

Kryddor kan hålla imponerande länge om de förvaras rätt.

Läs också

Men även om de inte gör dig sjuk, kan de förlora sin karaktär med tiden.

Så om maten plötsligt smakar lite tråkigare kan det vara din kanel eller paprika som behöver pensioneras.

Kryddor är trots allt det som ger rätten liv – och livet är för kort för intetsägande mat.

Ads by MGDK