Nästan alla använder det i köket - men vänta tills du lägger en kopp ris i din garderob och ser magin ske

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
När du först ser detta smarta trick kommer du att vilja göra detsamma.

De flesta av oss har en påse ris i köket som vi använder för att tillaga läckra rätter.

Men ris har tydligen också blivit en oumbärlig pärla utanför köket.

Ris har tidigare spelat en viktig roll för att rädda en mängd människors vattenskadade telefoner genom att placera dem i en påse ris.

Men det slutar inte där.

Så sent som idag har vi sett ännu ett risknep komma till ljuset.

De flesta kan känna igen att fukt är ett oönskat problem i många hem.

Och garderober är inget undantag.

Så om du är bland dem vars hem lider av viss fuktighet, bör du spetsa öronen.

Det kan också vara att du har lagt ditt tvättade kläder tillbaka i garderoben innan de är helt torra. Det kan faktiskt orsaka en obehaglig mögellukt i garderoben.

Och här kommer ris in i bilden. Ris har en fantastisk förmåga att absorbera fukt. Du känner redan till tricket med att lägga din telefon i en påse ris för att ta bort fukt, och samma princip gäller för din garderob.

Placera en kopp ris i en skål och ställ den i din garderob. Riset kommer att absorbera överskottsfukt och förhindra mögel lukt. Det är en enkel, ekonomisk och effektiv lösning.

 

Men det slutar inte där, förutom att bekämpa fukt fungerar ris också som en naturlig luftfräschare. Tillsätt några droppar eterisk olja till riset i skålen, och din garderob kommer att börja sprida en behaglig doft.

Du kan välja den eteriska olja som du gillar bäst och skapa din egen signaturdoft för garderoben. Det är ett kreativt och personligt sätt att hålla din garderob fräsch och väldoftande utan att behöva köpa dyra luftfräschare.

Och för att göra din egen risluftfräschare behöver du bara en kopp ris och några droppar eterisk olja, en skål, ett tygstycke och ett gummiband.

Blanda riset med 15 till 20 droppar eterisk olja i skålen. Täck skålen med ett tygstycke och fäst det med ett gummiband. Placera riskålen på en säker plats i din garderob, utom räckhåll för barn eller husdjur. Byt ut riset och oljan efter några månader för att behålla dess effektivitet.

Så nästa gång du når efter en påse ris för att laga mat, kom ihåg att spara lite till en kopp för garderoben.