Parterapeut: Gör din man det här? Han kan ha en affär

Skriven av Johanna Frid

398 veckor sedan

|

08/10/2016
Är du uppmärksam på signalerna?

Sexologen tillika parterapeuten Maj Wismann har träffat många par genom sin pratik.

Därför vet hon också ett och annat om vilka tecken på otrohet man ska vara uppmärksam på.

En otrogen partner som är "frisk" - som alltså inte är psykopat eller något i den stilen - är oftast inte förmögen att dölja allt hela tiden. Därför uppstår små luckor i förklaringar och aspekter av beteendet som avslöjar att något är i görningen. 

Maj Wismanns klienter är främst kvinnor, och många av dem har upplevt att deras manliga partners har varit otrogna. Därför skriver hon om typiska tecken på att män har en affär

Tecknen är bland andra: 

1. Är plötsligt intresserad av sitt utseende
Har din man plötsligt blivit mer intresserad av sitt utseende, köper han nya kläder eller är mycket upptagen med intimrakning kan det vara tecken på att det finns ugglor i mossen.

Det kan tyda på att det är fler än du som ska bli imponerade och som han vill vara sexig och attraktiv inför.

2. Blir lätt förnärmad
Han beskyller dig för att beskyllda honom för "något". 

Om man håller på med något som är fel har man kroniskt dåligt samvete, och skäms. Det kan leda till att den otrogna parten börjar misstänka den andre för att vara otrogen eller visa tecken på svartsjuka. 

Sakerna sätts på sin spets och vrids om, och du står med en känsla av förvirring - vad är det som händer?

3. Elektroniska vanor förändras
Facebook, mail, sms och telefonsamtal. Det är idag rätt lätt att upprätthålla en affär genom elektronisk kommunikation. 

Kanske gömmer han undan telefonen eller lägger den plötsligt med displayen nedåt, fast den alltid brukade ligga med displayen uppåt. Kanske kommer det många samtal som plötsligt ska skötas i enrum, när han förut bara gick ut i köket i fem minuter.

4. Ändrade vanor i vardagen
De flesta människor har samma dygnsrytm. Om hans vanor plötsligt förändras utan någon synbar anledning kan det vara en affär. 

Dygnet har bara 24 timmar. Så oavsett hur man vrider och vänder på det måste man ändra på sina vanor för att få dem att passa in i kalendern. Därför kan man uppleva att det plötsligt sker förändringar i vardagsstrukturen.

Det kan vara att han går tidigare från jobbet, kommer hem senare eller plötsligt har många möten på kvällen.

5. Du blir inte prioriterad
Det du har bestämt med din partner blir uppskjutet, ändrat eller ska snabbt avbokas så att han kan komma vidare. 

- Den känslokalla sociopaten skulle fortfarande bege sig till mötet trots att älskarinnan har avbokat det, för att det inte ska väcka misstankar, medan en lätt förvirrad och skuldtyngd partner ofta verkar lite tagen på sängen om ett inbokat möte bokas om i tid och otid. Du kan därför uppleva förvirring omkring när han faktiskt träffar någon eller ej, säger Maj Wismann.

6. Hans förklaringar hänger inte ihop
Och hans ursäkter är dåliga. Med förändrad struktur i vardagen i hemmet och möten i tid och otid kan det lätt dyka upp märkliga bortförklaringar om din partner träffar någon vid sidan av. 

Förklaringarna hänger inte ihop, eftersom det rör sig om lögner, och han förmodligen inte kommer ihåg vad han redan har ljugit om.

7. Han pratar konstant om samma person
Det finns två strategier för att dölja en affär. Den ena är att inte nämna personen överhuvudtaget. Den andra är att försöka att legitimera sin fascination av älskarinnan genom att tala om henne konstant. 

I grund och botten är det riktigt elakt. Ens intetanande partner blir engagerad i den person som partnern har känslor för och sex med. Det har Maj Wismann upplevt flera gånger i sina möten med klienter.

- En upplevelse som gör otroheten svårare att läka när den uppdagas - om det nu är det man vill - då man ytterligare brutit förtroendet och engagerat sin partner, ganska ovetande, i otroheten och i den man är otrogen med, säger hon. 

8. Engagemenget i förhållandet och familjen förändras
Frånvaro - fysisk och mental - från familj och relation kan vara tecken på att ens partner lägger sin energi någon annanstans. Men i många fall sker det motsatta.

Kanske kämpar han för att släppa affären och hitta tillbaka till familjen och kärleken igen och försöker därför göra en reell. Andra har dåligt samvete och försöker kompensera för handlingarna - eller försöker dölja affären.

- Det kan alltså gå i båda riktningar! Och det du ska vara uppmärksam på här är generella förändringar, som svänger mycket åt den eller andra hållet. Vi människor förändringar inte vårt beteende utan anledning. Det är i vart fall väldigt sällan. Så om din partner plötsligt är mycket frånvarande eller mycket närvarande kan det vara en varningssignal, säger Maj Wismann.

9. Han får plötsligt nya intressen
Det vanligaste tecknet på otrohet som Maj Wimann ser i arbetet är att partnern plötsligt är väldigt engagerad i nya intressen som tycks komma ut ur det blå.

Det behöver inte vara något fel för att han börjar hålla på med fotboll eller fäktning. Men om han aldrig tidigare har pratat om sitt intresse för det så kan det tyda på inspiration utifrån. Det kan vara en indikation på att det är något som står på spel som inte brukar finnas där.