Startsida Livsstil Rätten kockarna själva aldrig skulle beställa på restaurang

Rätten kockarna själva aldrig skulle beställa på restaurang

mussels, blåmusling, blåskjell
Shutterstock.com

Du kanske tror att kockar är öppna för allt – men det finns en rätt de allra helst undviker när de äter ute.

Just nu läser andra

När professionella kockar går på restaurang skulle man kunna tro att de väljer det mest avancerade på menyn. Men när de får frågan om vilken rätt de aldrig skulle beställa är svaret förvånansvärt enigt – och det handlar inte om smak, utan något helt annat. Det rapporterar Express.

Tänk dig för innan du beställer detta

Fisk och skaldjur är ofta stjärnorna på många exklusiva restauranger. För många kockar är de dock ett tydligt varningstecken.

”Jag skulle aldrig beställa fisk, särskilt inte skaldjur, på en restaurang jag inte känner till sedan tidigare”, säger Michelin-kocken Mark Poynton.

Han förklarar att fisk kräver extremt noggrann hantering. Om den är fel filead, dåligt förvarad eller inte helt färsk märks det direkt – och hela matupplevelsen förstörs.

Tonfisk på budget? Nej tack

Dean Harper, kock och ägare till Harper Fine Dining, är tydlig i sitt råd:

Läs också

”Tonfiskrullar på en billig restaurang? Det är något jag alltid undviker. När priset är lågt är det ofta kvaliteten som får lida. Och med rå fisk märker du skillnaden direkt.”

Harper rekommenderar istället att välja något tillagat – vilket ofta är ett säkrare val.

Den veckodag du aldrig ska beställa musslor

Mark McShane, som driver Food Hygiene Certificate, ger en specifik varning:

”Jag beställer aldrig blåmusslor på en måndag.”

Anledningen är att många restauranger får leveranser av fisk och skaldjur på fredagar. Musslor som har legat i två till tre dagar är inte alltid säkra, och därför håller många fiskaffärer också stängt på måndagar.

Läs också

”Du bör alltid kontrollera att musslorna luktar fräscht, stänger sig när du knackar på dem och aldrig ligger i vatten”, säger han.

Han tillägger att seriösa restauranger märker sina varor med datum och ofta får extra leveranser på söndagar eller måndagar. På mindre ställen kan det dock vara klokt att vänta med musslorna till senare i veckan.

Lita på magen – både innan och efter

”Se dig omkring, använd dina sinnen och fråga servitören var fisken kommer ifrån och när den levererades. Och lita på magkänslan – både före och efter måltiden”, säger Poynton med ett leende.

Med andra ord kan det faktiskt vara smartare att välja en hamburgare än musslor nästa gång du äter ute.

Ads by MGDK