Så får du bättre sömn under sommarvärmen - expertens råd

Skriven av Henrik R

47 veckor sedan

|

13/07/2023
Livsstil
Foto: Privat
Foto: Privat
Så får du bättre sömn under sommarvärmen.

Sommarvärmen kan vara en utmaning för många när det kommer till sömnen. Med tanke på hur viktig sömnen är för vår hälsa, kan det bli problematiskt i längden om värmen försvårar sömnen. Arne Lowden, sömnforskare på Stockholms universitet, ger några tips på hur man kan sova bättre i värmen.

Enligt Lowden gäller det att skydda sovrummet från värme under dagtid. Det kan innebära att man täcker fönstren. Ett annat tips är att hänga blöta handdukar i fönstret för att öka luftfuktigheten. Om det blir väldigt varmt kan man även använda fuktade lakan eller en fuktig handduk som man täcker kroppen med.

Lowden förklarar att vi inte är byggda för att sova i varma temperaturer. God sömnhälsa är viktig för att klara av stress och påfrestningar under dagen, och det minskar även risken för sjukdomar. När vi sover vilar hjärnan och kroppen reparerar sig, vilket leder till flera positiva hälsoeffekter.

Sängjätten Jysk har också flera tips på hur man sover bättre i värmen. Ett av tipsen är att sova med ett sommartäcke, som är svalare och lättare än varma täcken. Andra tips inkluderar att sova på en bra bäddmadrass som absorberar svett, dra för gardinerna redan på morgonen, och att hålla ett fönster öppet under natten för god ventilation.

Vad tycker du om dessa tips? Har du några egna råd för att sova bättre i värmen? Dela gärna med dig av dina tankar och erfarenheter!