Startsida Livsstil Skal du inte borde slänga – näring du missar i...

Skal du inte borde slänga – näring du missar i frukten

Fresh Fruits and Vegetables,basket, kitchen, frugt, grøntsager, frukt, grønnsaker, tomato, broccoli, orange, grapes, apple
Shutterstock

Många av oss skalar frukter av vana, trots att flera skal är både ätbara och fyllda med nyttigheter. Skalet innehåller ofta extra fibrer, vitaminer och antioxidanter – och att äta det kan dessutom minska matsvinnet. Här är fem frukter där skalet är en oväntad men hälsosam del av måltiden.

Just nu läser andra

Många av oss skalar frukter av vana, trots att flera skal är både ätbara och fyllda med nyttigheter. Skalet innehåller ofta extra fibrer, vitaminer och antioxidanter – och att äta det kan dessutom minska matsvinnet. Här är fem frukter där skalet är en oväntad men hälsosam del av måltiden.

Mango – ett skal fullt av vitaminer

Mangoskalet är rikt på vitamin C och E samt fibrer som främjar matsmältningen. Forskare har till och med undersökt möjligheten att omvandla skalet till näringsrikt pulver som kan användas i bakverk och pasta. Men var försiktig – vissa kan få allergiska reaktioner, så testa försiktigt om du är osäker.

Banan – den bortglömda fiberrika ytan

I flera länder används bananskal i matlagning, bland annat i curryrätter. Skalet är fullt av lösliga fibrer, antioxidanter och viktiga mikronäringsämnen. Kändiskocken Nigella Lawson har till och med gjort en viral bananskal-curry, vilket visar att även skalet kan bli en smakrik råvara.

Kiwi – liten frukt med stor effekt

Att äta kiwi med skalet på kan göra underverk för magen. Studier visar att två kiwi om dagen kan hjälpa mot mild förstoppning och förbättra tarmhälsan. Tycker du den ludna ytan är obehaglig? Testa gul kiwi – den har slätare skal men lika mycket näring.

Vattenmelon – mer än bara fruktkött

De gröna skalen vi brukar kasta är faktiskt laddade med näringsämnen. Vattenmelonskal innehåller citrullin, som kan hjälpa till att reglera blodtrycket, samt mineraler som magnesium och kalcium. I södra USA används skalen till inläggningar – ett smakrikt sätt att ta vara på hela frukten.

Vintersquash – ätbart skal med antioxidanter

Läs också

Du behöver inte längre kämpa med att skala vintersquash. Enligt USDA är skalet fullt ätbart och dessutom rikt på antioxidanter, särskilt hos butternut-sorten. När squashen tillagas blir skalet mjukare och lätt att tugga – särskilt hos sorter som acorn eller delicata.

Så tvättar du frukt och grönt på rätt sätt

Innan du äter frukt med skal är det viktigt att rengöra den ordentligt. Livsmedelsverket i USA rekommenderar att man sköljer frukten under rinnande vatten i minst 30 sekunder och gnuggar lätt, enligt Realsimple. Det minskar mängden bakterier och bekämpningsmedel, även om små rester kan finnas kvar på en nivå som inte är skadlig.

Mindre svinn, mer näring

Att våga äta fruktskal handlar inte bara om hälsa – det är också ett steg mot hållbar konsumtion. Genom att ta vara på hela frukten minskar du avfallet och får dessutom i dig fler viktiga näringsämnen. Nästa gång du tar en mango, kiwi eller banan – låt skalet bli en del av upplevelsen.

Ads by MGDK