Specialistsjuksköterskans bästa råd: Så förbättrar du dit barns sömn

06/11/2023 13:18

Ida Hansson

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Alla vet att det inte är jättelätt att vara småbarnsförälder.

Mest läst idag

Att navigera i småbarnsårens utmaningar med sömn kan vara en prövning för många föräldrar.

Specialistsjuksköterskan Johan Holmgren delar till TV4 med sig av sina insikter och råd för att underlätta barnets sömn.

Han betonar vikten av att barn känner sig trygga för att kunna somna om själva, och att föräldrar bör vara uppmärksamma på barnets signaler för att undvika övertrötthet.

Holmgren påpekar att barns sömncykel är kortare än vuxnas, vilket ofta leder till att de vaknar när föräldrarna är som tröttast.

Han råder föräldrar att inte göra stora förändringar under barnets utvecklingsperioder och att vara lyhörda för barnets behov och signaler.

"De framstår som större, de börjar röra sig och blir mer självständiga på ett sätt. Men mentalt är de fortfarande små och behöver hjälp att begränsa hur mycket stimuli de klarar och hur mycket man ska göra. Var uppmärksam på barnets signaler så att de inte blir övertrötta för det gör också att de kan ha svårt att somna och sova lugnt," säger han.

För att själva orka med rekommenderar Holmgren att föräldrar justerar sina egna krav och prioriterar vila när barnet sover.

Han påminner om att sömnbristen under småbarnsåren är tillfällig och uppmanar föräldrar att söka stöd från BVC och andra när det blir särskilt tufft.