Välkänt företag: Därför bör du inte laga mat med olivolja

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det är det populära företaget Le Creuset som varnar för att använda olivolja på dina stekpannor.

Enligt Daily Mail är anledningen till att Le Creuset varnar kunder för att laga mat med olivolja att den kan lämna skador på kokkärl på grund av sin rökpunkt.

Efter flera kundklagomål om att botten på kastruller och stekpannor skadats när de används, har Le Creuset skrivit till kunder och informerat dem om att deras val av matolja kan orsaka problemet.

"Olivolja har en mycket låg rökpunkt och den kan bilda en brunaktig hinna på pannan (bränd olja), vilket skapar en barriär mellan maten och pannan", skriver Le Creuset till kunden och tillägger:

"Vi rekommenderar att du då och då gnuggar matolja runt pannan och lämnar den medan den inte används.

Detta kommer att bidra till att behålla kvaliteten på den."

Andra experter, inklusive John Lewis, Smeg och Mark Greenaway, håller med om Le Creusets rekommendation och skriver att oljan varken får "röka eller brinna".

Bland annat påpekas att andra oljor som solros, avokado, raps, kokos, majs och sesam lämpar sig bättre som matolja, då de har högre rökpunkt.

Medan oljor med låg rökpunkt, såsom olivolja, rekommenderas för dressingar, ringlade över en färdig maträtt eller låg värme.