Varför din hund inte bör betraktas som en familjemedlem – Hundtränaren diskuterar det vanliga misstaget många ägare gör

Skriven av Henrik R

47 veckor sedan

|

30/06/2023
I ljuset av en tragisk incident där en kvinna i Robertsfors, Västerbotten, förlorade sitt liv i en hundattack, har TV4:s välkända hundcoach, Fredrik Steen, uttalat sig om hur människor bör se på sin relation till sina hundar.

Steen var gäst i TV4:s "Efter fem", där han diskuterade den ökande trenden av hundattacker. Han gjorde det kontroversiella uttalandet att hundägare inte bör se sina fyrbenta vänner som familjemedlemmar. En ståndpunkt som väckte starka reaktioner bland tittarna. Skriver hundefan.dk.

"Hundägare misstar ofta hur hundar fungerar och tror att hunden är en familjemedlem. Det är mycket godhjärtat och fint, men en hund är en hund," sa Steen i programmet.

Kort efter den tragiska händelsen delade Steen sina tankar på Instagram. Han uttryckte sin oro för framtiden och framhöll att liknande incidenter kan bli allt vanligare. Han riktar kritik mot att det finns en överromantisering av hundar som inte gagnar vare sig hundar eller människor.

Steen underströk att ägare ofta missar eller ignorerar tecken på problem hos sina hundar. Om en hund har en stark instinkt att vakta, och ägaren låter den göra det, ökar hundens lust att vakta. Likaså om en hund visar stark kamplust och man stimulerar detta beteende, kommer hundens kamplust att öka tills den blir okontrollerbar. Han avslutade sitt inlägg med ett uppmaning om större kunskap om hundar för att undvika liknande olyckor i framtiden.

Steen står också emot förslag om att förbjuda vissa specifika hundraser. Istället för att ta bort en viss hundras från marknaden tror han på utbildning och att man tar hundattacker på allvar när de inträffar.

Hans uttalanden väckte både ilska och stöd bland tittarna. Efter sändningen delade TV4 klippet på sin Facebooksida, där flera tittare uttryckte missnöje med Steens åsikter, medan andra stöttade hans inställning till relationen mellan hund och människa.

"Mina hundar är klart som fan familjemedlemmar. Varför skaffar man annars hundar om man inte tänker se dem som familjemedlemmar?" skrev en tittare. Men en annan tittare skrev "Det är otroligt viktigt att man som hundägare blir en tydlig flockledare, jag håller helt med Fredrik Steen!"

Oavsett vilken sida av debatten man står på, är det tydligt att detta är en fråga som väcker starka känslor.