Världens äldsta levande person har fyllt år. SÅ gammal blev hon

Skriven av Ida Hansson

Foto: Twitter / @tanakakane0102
Foto: Twitter / @tanakakane0102
Den äldsta levande personen har precis fyllt år.

Ännu ett år har gått och japanska Kane Tanaka har blivit ytterligare ett år äldre precis som vi andra. Hennes födelsedag är dock lite mer speciell än genomsnittet, eftersom hon fyllde 119 år den 2 januari och fortfarande är den äldsta nulevande personen.

Tanaka föddes 1903. Samma år som motordrivna bussar började ersätta hästvagnar i Paris, samma år som den norska regeringen avslog ett förslag om kvinnlig rösträtt, samma år som bröderna Wright lyckades med världens första flygning, och samma år som grundämnet polonium upptäcks av Marie och Pierre Curie.

Hon firade sin födelsedag på äldreboendet i Fukuoka Prefecture i sydvästra Japan, där hon bor, och enligt hennes familjemedlemmar har hon en klar förväntning om att nå det skarpa hörnet; 120 år.

Om hon lyckas leva ett år till och bli 120 år så är hon bara den andra personen i världen som någonsin varit äldre än 120 år. Den enda som har gjort det just nu är fransyskan Jeanne Calment, som också har världsrekordet som den äldsta personen som någonsin levt. Hon blev 122 år gammal och dog 1997.

I december dog kinesiska Alimihan Sqyiti, som påstod sig vara 135 år gammal, men detta har inte bekräftats internationellt.

Frågar man Tanakas familj så finns det goda chanser att hon antagligen klarar sig. "Jag skulle personligen vilja gratulera henne snart. Jag hoppas att hon förblir frisk och har kul varje dag när hon blir äldre", sa ett av hennes barnbarn, 62-åriga Eiji.

Tanaka är det sjunde syskonet av nio och bor i Japan. Här gifte hon sig när hon var 19 och öppnade en nudelbutik efter att hennes man och äldste son gick ut i krig i det andra kinesisk-japanska kriget, som startade 1937.

Om man tittar på hennes livsstil är hemligheten till ett långt liv uppenbarligen avkoppling och socker, eftersom hon ägnar det mesta av sin tid åt att lägga pussel, äta choklad och dricka läsk.

Om hon lyckas slå 120 år får vi se om ett år, och då återstår dessutom 'bara' 531 dagar just nu för att sno ledning från Calment, som den äldsta personen som någonsin levt.