Startsida Livsstil Varning: Därför ska du inte låta saker ’ligga i blöt’...

Varning: Därför ska du inte låta saker ’ligga i blöt’ när du diskar

Varning: Därför ska du inte låta saker ’ligga i blöt’ när du diskar
Foto: Shutterstock

Om du är en av dem som låter dina smutsiga tallrikar ligga i diskhon för att ’blöta upp’ en stund innan du diskar, kanske du bör tänka om.

Just nu läser andra

Nästan alla har gjort detta någon gång, antingen för att de tror att blötläggning av tallrikarna underlättar rengöringen, eller helt enkelt på grund av lathet.

Men experter varnar för att det faktiskt inte är en bra idé, eftersom även om det slutliga resultatet kan se rent ut, kan det vara fyllt med skadliga bakterier som bara väntar på chansen att skada dig.

Föreläsare Barbara Mullan från Curtin University, Australien, varnade för att inte diska och låta disken ligga i blöt är ett utmärkt sätt att bygga upp bakterier och sprida dem i hemmet.

Hon berättade för ABC att att låta smutsiga tallrikar stå framme, som fortfarande har matrester på, utgör en stor bakteriell risk, och bakterier kan överleva i flera dagar.

Läs också

”Slutligen, om du låter smutsiga tallrikar stå framme, och det finns människor i huset, och möjligtvis djur, är de benägna att sprida bakterier runt,” sa hon om behovet av att diska i tid.

”Bakterier kommer att förbli levande på ytor, även rena ytor, i upp till fyra dagar. Så på tallrikar, som har föroreningar som matpartiklar, kan bakterier förbli levande under mycket lång tid.”

Att lägga tallriken i diskhon och låta den ligga i blöt kan hjälpa till att sprida bakterier, vilka kan orsaka mag-och tarmproblem, och det blir ännu värre om du låter borstar eller svampar ligga i blöt i det bakteriefyllda vattnet.

Professor Mullan föreslog att en diskmaskin var det bästa stället för smutsiga tallrikar, eftersom det var en ’sluten’ miljö som skulle vara svårare för bakterier att sprida sig i.

Om du dock diskar dina tallrikar i diskhon, rekommenderade hon att du använder vatten som är så varmt som möjligt, till den punkt där du bör bära gummihandskar för att hantera högre värme.

Dessutom bör du använda diskmedel och inte bara varmt vatten, och skrubba hårt så att du tar bort matresterna med ’brutal kraft’.

Du bör också vara uppmärksam på hur rena dina trasor, svampar och borstar faktiskt är, eftersom hon varnade för att de vanligtvis var ’det smutsigaste i ditt kök’.

Slutligen föreslog hon att folk skulle undvika den ’bakteriesoppa’ som bildas från att låta smutsiga tallrikar ligga i blöt i ljummet vatten under lång tid.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: