Svenska kylskåp och skafferier är fulla av dolda skatter – eller snarare dubbletter. Vissa livsmedel tycks vi aldrig kunna hålla koll på.
Just nu läser andra
Vi handlar dem gång på gång, trots att de redan står där hemma och väntar. Här är fem klassiker som nästan alla råkar köpa för ofta, enligt Café.
Rostad lök – burkar som aldrig tar slut
Korv med bröd utan rostad lök känns otänkbart. Men frågan är: har man tillräckligt hemma? Den där tvekan gör att ännu en burk hamnar i varukorgen. Resultatet blir ett helt lager, eftersom burkarna knappt verkar ha något slutdatum. Ingen vill slänga dem – så de blir kvar.
Salsaburken som gömmer sig längst bak
Tacoskväll betyder alltid att en ny burk salsa följer med hem. Men gamla burkar blir aldrig riktigt tomma. De puttas längre och längre in i kylskåpet, tills man inte ser dem. Veckor senare hittar man dem igen – fast då är innehållet långt ifrån ätbart.
Kryddburkar vi aldrig minns
Vissa kryddor är riktiga hyllvärmare. Gurkmeja är ett typexempel – vi köper en ny burk när vi blir osäkra på om vi har hemma, trots att tre redan står och dammar. Sanningen är att vi sällan ens vet när vi senast använde den.
Bearnaisesås som staplas på hög
Att slänga sås känns fel, särskilt bearnaise. Så vi sparar små rester i kylskåpet. Locken klickas på och burkarna staplas tills de bildar ett helt torn. Ett torn av bearnaisesås som ingen egentligen vill äta upp.
Tomatpuré – alltid fler tuber än man tror
Läs också
Tomatpuré är ett fenomen i sig. De där nästan tomma tuberna ligger hoprullade längst bak i kylen. När det är dags för köttfärssås känns det alltid för lite – så vi köper en ny. Resultatet? En hel samling tuber som ingen någonsin tömmer helt.