Startsida Mat Hittade du en gammal glöggflaska? Så vet du om den...

Hittade du en gammal glöggflaska? Så vet du om den går att dricka

Glögg
Anna Kolosiuk / Shutterstock

Har du en slatt glögg kvar från förra julen? Då finns det goda chanser att den fortfarande är helt okej att dricka. Det berättar Systembolagets glöggansvarige Johan Lund i en intervju med matsajten Godare.

Just nu läser andra

Öppnad glögg håller ofta längre än du tror

Glögg är en av julens mest tåliga drycker. Den höga sockerhalten fungerar som ett naturligt konserveringsmedel, vilket gör att den klarar lång lagring bättre än många andra vinbaserade produkter.

– Glögg innehåller så mycket socker att den är väldigt hållbar. En alkoholfri glögg är absolut drickbar efter ett år om den förvarats på rätt sätt. Har du köpt den på Systembolaget kan jag gå i god för det, säger Johan Lund till Godare.

Vinglögg och starkvinsglögg kan hålla ännu längre, eftersom alkoholen ger extra skydd mot att drycken tappar kvalitet.

Förvara svalt och mörkt – även innan den öppnas

Hur du ställer undan flaskan spelar stor roll. Grundregeln är enkel: undvik värme och starkt ljus.

– Den ska stå svalt och mörkt, som alla färska livsmedelsprodukter. Gärna i en matkällare eller vinkällare. Om du har plats i kylskåpet kan du förvara den där, säger Lund i intervjun.

Läs också

Rådet gäller både öppnad och oöppnad glögg, men är extra viktigt när flaskan redan är bruten.

Smaken blir mjukare med tiden

Även om glöggen sällan blir dålig på riktigt, förändras den när den lagras länge. Det är kryddorna som är mest känsliga.

– Kryddsättningen tappar i sting. Glöggen får då mjukare, rundare aromer. Även färgen förändras och går mot en brunare nyans, oavsett om den är röd eller vit, säger han.

Precis som med andra viner kan det också bildas fällningar i flaskan. Det ser kanske lite trist ut, men är inte farligt.

När ska du faktiskt hälla ut den?

Att glögg blir direkt otjänlig är ovanligt. Oftare handlar det om att smaken blir platt eller trött, snarare än att drycken blir skadlig.

Läs också

Enligt Lund kan vin i sällsynta fall angripas av bakterier som gör att det bildas etylacetat, vilket ger en tydlig ättiksliknande doft. Om glöggen luktar så är det läge att avstå.

Flaska, tetra eller box – spelar det någon roll?

För hållbarheten kan glasflaska ge en liten fördel, men skillnaden är inte särskilt stor. Däremot skiljer det mycket i klimatpåverkan.

– Tetra och box har ett mycket lägre klimatavtryck än flaskorna. Men när det gäller glögg är folk konservativa, säger Lund till Godare och lyfter att förpackningen egentligen sällan syns när glöggen serveras.

Han menar att smaken möjligen håller något längre i flaska, men att valet av tetra eller box är minst lika bra för de flesta – och snällare mot miljön.

Sparad glögg är sällan ett problem. Har den stått svalt och mörkt kan den vara fullt drickbar även ett år senare – ibland längre, särskilt om den innehåller alkohol. Smaken kan bli mildare med tiden, men så länge glöggen luktar och smakar normalt finns det ofta ingen anledning att hälla ut den.

Läs också

Uppgifterna kommer från matsajten Godare, där Johan Lund på Systembolaget berättar om glöggens hållbarhet och förvaringstips.

Ads by MGDK