Startsida Mat Smakar jordgubbarna inget? Här är knepen som gör dem sötare

Smakar jordgubbarna inget? Här är knepen som gör dem sötare

Jordbær, Strawberries
MGDK

Ljus, kall eller doftlös? Därför smakar jordgubben trist – och så får du den att smaka sommar på riktigt.

Just nu läser andra

Jordgubbar hör sommaren till, men ibland blir man besviken – bären smakar nästan ingenting. Vad beror det på? Och hur väljer man rätt för att få den där söta, friska smaken? Godare besökte en liten frukthandel på Kungsholmen i Stockholm för att få svar.

Här delar frukthandlarna med sig av sina bästa tips.

Välj rätt färg – undvik de ljusa bären

Alla jordgubbar är inte lika, och smaken kan variera beroende på sort. Några av de vanligaste i Sverige är Honeoye, Rumba, Sonata och Malwina.

Men oavsett vilken sort du stöter på, så är färgen en tydlig ledtråd.

Läs också

– Ett riktigt gott bär ska vara helt rött – gärna mörkrött eller vinrött, säger frukthandlaren Jessica Liljeberg.

Undvik alltså bär som är ljusröda eller har vita partier – de är inte helt mogna och smakar mindre.

Lukta – doften avslöjar smaken

Många stirrar sig blinda på utseendet, men doften är minst lika viktig. En riktigt mogen jordgubbe ska dofta sött, friskt och nästan lite parfymerat.

– Om den inte doftar något, smakar den oftast inte mycket heller, säger Ninos Sharro, som driver butiken tillsammans med Jessica.

Ett enkelt test är att hålla för näsan när du smakar – då märker du hur mycket doften faktiskt påverkar smaken.

Servera i rätt temperatur

En annan detalj som många missar är temperaturen. Kalla jordgubbar smakar mindre, oavsett sort eller ursprung.

– Ta fram dem en stund innan du ska äta. De ska vara rumstempererade, inte kylskåpskalla, säger Ninos.

Spelar ursprungsland någon roll?

Det finns både svenska och utländska jordgubbar – ofta från Belgien. Men enligt frukthandlarna behöver man inte stirra sig blind på ursprungsland.

– Belgiska bär kan vara minst lika goda som svenska, säger Ninos.

Fokusera istället på färg, doft och mognad – det säger mer om smaken än vilket land bären kommer ifrån.

Checklista: Så smakar jordgubben bäst

  • Färg: Djupröd eller vinröd – undvik bleka bär
  • Doft: Söt, fruktig och parfymerad
  • Temperatur: Rumstempererad, inte kylskåpskall

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: