Tricket som få känner till: Så tar du dina stekta ägg till nästa nivå

Johanna Ekman

1 vecka sedan

|

05/07/2024
Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu när många har semester finns det kanske också lite mer utrymme för att lägga mer tid på frukosten eller lunchen.

En god, enkel och näringsrik frukost eller lunch brukar vanligtvis bestå av ägg. Det kan vara kokt ägg, omelett, scrambled eggs eller stekt ägg.

Och just stekt ägg behöver inte bara vara ett ägg stekt i salt och peppar. Det finns nämligen en sak som kan höja smakupplevelsen. Stekta ägg är en klassisk frukostfavorit, men det finns ett enkelt knep för att ge dem en djupare och rikare smak. Denna metod kräver en ingrediens som många redan har hemma, men som sällan används till frukost.

Den "hemliga ingrediensen" är tomatpuré. Den är koncentrerad och ger en djup tomatsmak med bara en liten mängd.

Oavsett om du har ren tomatpuré, saltad eller osaltad, eller en variant som innehåller kryddor, socker och aromater som vitlök eller lök, kommer den att ge dina stekta ägg en rikare smak.

Såhär gör du

Börja med att smälta smör eller olja i din vanliga panna. Tillsätt en liten mängd tomatpuré till oljan i pannan och låt den blandas väl.

När oljan och tomatpurén är väl kombinerade, knäck dina ägg direkt över blandningen. För att få bästa smak, försök att skeda lite av blandningen över toppen av äggen, eller låt den ligga kvar under äggen för att skapa en smakrik skorpa. Krydda med färsk svartpeppar och en nypa salt.

Om du inte har tomatpuré hemma kan du använda tärnade tomater. Stek dem i olja tills de blir mjuka och koncentrerade, och stek sedan äggen ovanpå denna blandning. Detta ger en liknande smakupplevelse som tomatpuré, enligt yahoolife.