Änkan "Sara" blev bedragen av en man hon träffat på nätet: Har förlorat nästen 6 miljoner kronor

Johanna Ekman

3 veckor sedan

|

26/05/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
När Sara, en 60-årig änka, skapade en profil på en dejtingsajt ett år efter att hennes man avlidit, hade hon inte föreställt sig att kärlekssökandet skulle leda till ekonomisk katastrof.

Sara mötte Diego från Portugal, som planerade att flytta till Sverige där hans dotter bodde. De inledde en relation som snabbt utvecklades till något hon aldrig kunnat tro.

Sara beskriver hur hon drabbades när hon förstod att hon blivit lurad.

Efter att ha förlorat nästan sex miljoner kronor till en man hon trodde var hennes nya partner, delar hon nu sin berättelse i hopp om att skydda andra från liknande bedrägerier. "Jag kraschade fullständigt," berättar hon till TV4 Nyheterna.

Diego hävdade att han drev ett framgångsrikt företag och var i Dubai för arbete när han plötsligt fick problem med sin dator.

Han bad Sara om hjälp med att genomföra en betalning genom sin bank, vilket ledde till att han blev spärrad från banktjänster på grund av misstänkt inloggning från Sverige.

Han övertalade Sara att låna honom mer pengar. Trots ett påstått avtal med Diegos advokat, visade sig allt vara en bluff.

Trots att Sara polisanmälde händelsen, har en polisutredning inte inletts på nästan två år på grund av resursbrist.

Hennes beslut att offentligt dela sin erfarenhet är ett försök att förhindra att andra drabbas på samma sätt. "Jag har ingen förhoppning om att få tillbaka pengarna, men om min berättelse kan förhindra att någon annan råkar ut för samma sak så har jag ändå gjort någonting," säger Sara.

Ett psykologiskt spel

Det psykologiska spelet bakom dessa bedrägerier utforskas av psykologen Christopher Chabris i hans bok "Förd bakom ljuset".

Han förklarar hur bedragare utnyttjar våra naturliga instinkter, vilka normalt hjälper oss att fatta rätta beslut, för att manipulera oss till att göra fel. Chabris råd är att ifrågasätta vår magkänsla och att söka så mycket information det bara går.

Enligt TV4 Nyheterna har romansbedrägerier ökat markant, med 1318 anmälningar förra året, en ökning med 33 procent sedan statistik började föras 2019.