Akut terrorhot: Amerikanska militärbaser i Europa höjer beredskapen

Mattias Svensson

6 dagar sedan

|

10/07/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pentagon har satt amerikanska militärbaser i Europa i högsta beredskap på grund av oro för möjliga terrorattacker.

Den amerikanska militären har ökat säkerheten vid sina baser i Europa till följd av farhågor om potentiell rysk sabotageverksamhet.

Enligt rapporter från Der Spiegel och CNN var bevisen för möjliga attacker mot amerikanska baser och personal genom ryska ombud "tillräckligt oroande" för att motivera förstärkta säkerhetsåtgärder.

Ökade säkerhetsåtgärder

I slutet av juni höjde Pentagon säkerhetsnivån vid amerikanska militärbaser i Tyskland och andra europeiska länder.

Baserna befinner sig nu på Force Protection Condition Charlie, den näst högsta säkerhetsnivån, vilket indikerar ett omedelbart terrorhot.

Detta beslut följde efter "vaga hot" från Moskva, enligt rapporter från New York Times.

En högt uppsatt NATO-tjänsteman uppgav för CNN att NATO avsevärt har ökat sitt informationsutbyte om Rysslands hemliga sabotageverksamhet i Europa.

Dessa aktiviteter har rapporterats vara djärvare och mer aggressiva under de senaste månaderna.

De pågående valen i olika västerländska länder ger Ryssland ett utmärkt tillfälle att underminera allmänhetens stöd för Ukraina.

Omfattande oro, inte ett enskilt hot

Den amerikanska militärens europeiska kommando (Eucom), baserat i Stuttgart, avstod från att kommentera de specifika orsakerna till det förhöjda larmtillståndet.

En talesperson förklarade att den ökade säkerheten "inte berodde på ett enskilt hot, utan på en kombination av faktorer som potentiellt kan påverka säkerheten för de amerikanska styrkorna i Europa."