Experter uttalar sig: Kina förväntas ställa villkor för lån till Ryssland

Skriven av Ida Hansson

Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Om Ryssland ska låna pengar från Kina så blir det med vissa villkor.

Den kinesiska tidningen, NetEase, rapporterar att Rysslands förfrågan om ett lån från Kina har väckt betydande intresse och spekulationer. Mitt i de ekonomiska sanktioner som införts av USA och dess allierade, har Ryssland inte kunnat låna från västerländska banker. Detta rapporteras av AB News.

Kinesiska journalister har noterat att även om Ryssland har närmat sig Kina för ett lån, har Peking inte bråttom att fatta ett beslut.

Rysslands finansminister, Siluanov, har offentligt sagt att länderna diskuterar lånemöjligheter, men att inget avtal har nåtts ännu.

Denna situation har lett till omfattande spekulationer om huruvida Kina kommer att tillfredsställa Rysslands låneförfrågan. De flesta experter tror att Kina kommer att gå med på att låna pengar till Ryssland, men med specifika villkor i gengäld.

"Ryssland vill låna pengar av Kina. Vi kan låna ut dem, men Ryska federationen kommer att behöva tillhandahålla säkerhet", noterar de kinesiska journalisterna.

Peking kan kräva avkall inom olje-, gas- och livsmedelsförsörjning, och kan också vara intresserade av tillgång till ryska hamnar, i linje med de villkor som angetts för byggandet av "Kraften från Sibirien 2"-pipelinen.

Relationen mellan Ryssland och Kina har blivit starkare, men båda nationerna prioriterar sina nationella intressen, särskilt i finansiella frågor. Trots att både Putin och Xi Jinping har en stark inriktning på sina länders nationella intressen, förväntas de nå en ömsesidig förståelse, vilket de har gjort tidigare.