Vatten är inte längre bara en neutral törstsläckare. Sveriges första vattensommelier, Jeanette Fili, visar hur rätt vatten kan förvandla din måltid – från sushi till tunga kötträtter.
Just nu läser andra
Vatten, en dryck vi ofta tar för given, kan vara en smakupplevelse i sig och påverka hur vi uppfattar maten vi äter.
Sveriges första vattensommelier, Jeanette Fili, har gjort det till sitt uppdrag att visa hur rätt vatten kan förhöja en måltid – precis som ett välvalt vin.
Jeanette, som utbildat sig vid Fine Water Academy i USA, arrangerar provningar där hon delar med sig av sin expertis. Hon förklarar att vattnets ursprung, mineralinnehåll och kolsyrehalt kan påverka både smak och hur det kompletterar maten.
”Ett mineralrikt och salt vatten med naturliga bubblor kan hjälpa till att balansera och komplettera smakerna i tunga rätter med mycket fett och sås,” säger Jeanette till Godare.
Läs också
Intresset för vatten växer i takt med att det blir en alltmer exklusiv vara. Restauranger erbjuder idag flaskvatten för tusentals kronor och specialiserade vattenprovningar, där man studerar vattnets karaktär och dess bästa kombinationer med mat.
”När jag började med det här för tio år sedan tyckte folk att jag var galen. Många förstod inte att vatten har smak som påverkar allt annat vi äter,” säger hon.
Kan förhöja vinets smaker
Hon lyfter fram att mineralerna i vattnet kan påverka vinets syra och tanniner. Till exempel kan lätt kolsyrat vatten förhöja upplevelsen av rött vin genom att aktivera smaklökarna – men för stark kolsyra kan istället dämpa smakerna.
”Vatten är inte bara en dryck, det är en smakbärare. Med rätt val kan det förvandla en måltid till något extraordinärt,” avslutar Jeanette.