Högsommarvärme på ingång: Stekheta dagar och intensiva skyfall väntar

Johanna Ekman

6 dagar sedan

|

10/07/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
SMHI varnar för stekheta temperaturer och intensiva skyfall över stora delar av landet.

SMHI har utfärdat gula varningar för skyfallsliknande regn i stora delar av Götaland och sydvästra Värmland under onsdagen. Varningen gäller från klockan 12 till 23 och innebär att 40-60 millimeter regn kan falla under kort tid, med risk för åska och hårda vindbyar.

Enligt SMHI kan trafiken i dessa områden påverkas av det kraftiga regnet.

Efter regnområdet från sydväst, som berör hela landet under onsdagen och torsdagen, väntas högsommarvärme.

Redan på torsdagen kan temperaturerna nå 26 till 27 grader längs Svealands och Götalands ostkust, enligt SVT:s meteorolog Emma Härenstam.

Högsommarvärme på fredag och under helgen

Under torsdagen och fredagen förväntas temperaturerna ligga mellan 20 och 25 grader, med de högsta temperaturerna i sydöstra Sverige, från Gävleborgs län till östra delarna av Svealand och Götaland.

På lördagen blir vädret något svalare i Götaland, medan det kan bli upp till 26-27 grader på sina håll i Svealand.

På söndagen förväntas de högsta temperaturerna att nå Norrlands kustland. Emma Härenstam säger att det kan bli upp till 25 grader hela vägen upp till Norrbotten, trots ett lågtryck som kan hålla nere temperaturen i söder.

Prognos för nästa vecka

Det finns en god chans att högsommarvärmen håller i sig under nästa vecka, även om prognosen är osäker på grund av svalare luft från Atlanten som pressar på västerifrån.

Så, förbered solstolen och håll ett öga på väderprognoserna – sommaren är på väg med både värme och varningar, precis som det brukar vara med svensk sommar.