Icas produkter i blåsväder: Anmälningar och missar granskas av Livsmedelsverket

Skriven av Ida Hansson

4 veckor sedan

|

25/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det har varit turbulenta månader för flera av Icas produkter sedan de nominerades till antipriset "Årets matbluff", där Coops kalvfond tog hem priset.

I en pressrelease från Äkta vara, konsumentföreningen som delar ut priset, meddelas att Coop inte gjort några förändringar till sitt recept trots tidigare uttalanden om en översyn.

Detta har lett till att Coops kalvfond nu är anmäld till Livsmedelsverket.

Även Ica har haft sin beskärda del av kontroverser. Deras produkt "Ica Hembakat", ett bröd som trots sitt namn inte är hembakat, har inte genomgått några förändringar.

Detta trots att Äkta vara rapporterar att Ica uppmanat sina följare på Instagram att föreslå ett nytt namn för produkten, utan att några åtgärder vidtagits. Även detta bröd har anmälts till Livsmedelsverket.

Ytterligare en incident rör Icas Lakritspinne, som initialt blev nominerad till "Årets matbluff" på grund av felmärkning. Produkten angavs inte innehålla lakrits på förpackningen, vilket ledde till konsumenternas missnöje och nomineringen.

Det visade sig dock att produkten faktiskt innehöll lakrits, och enligt Dagligvarunytt har Äkta vara kommenterat att det är "anmärkningsvärt" att Ica under ett års tid missat att lista en av glassens huvudingredienser. Företaget har lovat att ändra detta.

Bland finalisterna i "Årets matbluff" fanns även produkter som Frebaco kvarn Rostad granola, Eldorado Äppelkaka, Latitude 65 Norrsken, men inga ytterligare händelser har rapporterats gällande dessa produkter.